قیمت مسکن در تهران طی ۱۲ سال ۲۶۰۰ درصد افزایش یافت؛ ایرانیها با ۸ مدل تازه بی خانمانی مواجهاند
دولت رئیسی زمانی که تصمیم به تعطیل کردن ارائه آمار ماهیانه مسکن و رشد قیمتها و تورم در این حوزه گرفت شاید تصور نمیکرد که در نهایت آمار مسکن توسط مرکز آمار و البته مرکز پژوهشهای مجلس ارائه خواهد شد. کما اینکه برای درک فاجعهای که اکنون به قیمت بی خانمان شدن بخشی از شهروندان در حوزه مسکن رخ میدهد را مردم بدون ارائه هیچ آماری نیز درک خواهند کرد.
اما در این میان آماری تازه از سوی مرکز پژوهشهای مجلس ارائه شد که عمق بحران را بیشتر از همیشه به رخ کشید. بازوی پژوهشی مجلس در گزارشی، با اشاره به شیوع ۸ شکل بی خانمانی در کشور، از سقوط اجاره نشینها از نردبان مسکن خبر داد. بر اساس این گزارش، سیاستهایی که طی سالها و دهههای گذشته تاکنون برای تامین مسکن اجرا شده است نهتنها منجر به ترقی خانوارهای کم درآمد و فاقد مسکن از نردبان مسکن نشده است که برعکس، این سیاستها شکست خورده و برآیند این شکست خود را در شکل سقوط از نردبان مسکن در میان طیف گستردهای از مستاجرها و گروههای فاقد مسکن نشان داده است.
گزارش مرکز پژوهشهای مجلس نشان میدهد که حداقل موارد زیر از مصادیق تازه و آشکار بی خانمانی در کشور هستند:
– پشت بامخوابی
– موتورخانهخوابی
– ماشین خوابی
– گورخوابی
– اتوبوس خوابی
– خانه بهدوشی
– شغل گزینی سرپناه جویانه
– هم خانگی دو یا چند خانواده در یک واحد مسکونی
این شرایط در حالی است که بررسی شواهد و آمارهای رسمی و همچنین توجه به نظرات کارشناسان مسکن نشان میدهد که در صورت عدم یافتن راهکار صحیح و فوری دولت برای بحران مسکن در سالهای پیشرو شاهد تشدید بحرانهای امنیتی حاصل از بدمسکنی، بی خانمانی و افزایش حاشیه نشینی در کشور خواهیم بود.