رهبر واگنر که یکی از نزدیکان پوتین بشمار می رفت در سانحه هوایی کشته شد. اکنون در میان تحلیلگران دنیا این شایعه وجود دارد که عامل مرگش، قدرت اول روسیه یعنی ولادیمیر پوتین است. نخبگان روس نیز این اقدام را تلافیجویانه خواندهاند و میگویند روسیه به دوران سیاستهای وحشیانه استالین بازگشته است.
پریگوژن فردی بود که از دستگاه نظامی روسیه و خصوصاً رئیسجمهور کشور پوتین به دلیل شروع جنگ و سیاستهایش بسیار انتقاد کرد و شورشی را بر علیه حکومت مرکزی فرماندهی کرد.
یک تحلیلگر روسیه در بنیاد کارنگی برای صلح بینالمللی گفت: «هر اتفاقی که برای او افتاده است، نخبگان روس آن را اقدامی تلافیجویانه میدانند. ویلیام برنز، مدیر سازمان سیآیای در مصاحبهای گفت: «پوتین گویی مأمور انتقام و تلافی است».
امروز تسلط سیاسی پوتین به طور غیرقابل جبرانی، خدشهدار شده است. او به دلیل نقشش به عنوان ریشسفید نخبگان روسیه و شهرتش توانسته بود طوفانهای گذشته را به قاطعیت پشت سر بگذارد. اما شورش پریگوژین به هر دو آسیب رساند. گفته میشود که از آن زمان، برخی اعضای حلقه داخلی و نزدیکان رئیسجمهور با انتقاد پریگوژین از تهاجم فوری پوتین به اوکراین و تاکتیکهای او همنظرند. تحلیلگران بر این باورند که این تردیدها به سرویسهای امنیتی روسیه نیز سرایت کرده است.
ناظران روسیه متوجه گسترش شک و تردید نخبگان روسیه در مورد تصمیمگیری نامنظم پوتین شدهاند. تهاجم تمامعیار بیپروا به اوکراین خیرهکنندهترین نمونه آن است. اما از آن زمان، پوتین با مشکلات دیگری دستوپنجه نرم میکند. او بسیج ارتش روسیه را مدتها پس از اینکه مشخص شد جنگ پایان سریعی نخواهد داشت، به تعویق انداخت. او در مورد خروج نیروها از محاصره احتمالی در خرسون در پاییز سال گذشته تردید داشت و زمانی که پریگوژین شورش خود را آغاز کرد، یک روز زمان برد تا پوتین قاطعانه واکنش نشان دهد.
مدیر سیا واکنش مردم روسیه به بلاتکلیفی پوتین را پس از آغاز شورش ماه ژوئن پریگوژین اینگونه خلاصه کرد: «آیا ضعف پوتین آشکار شده است؟ یا حداقل چرا تصمیمگیری برایش زمانبر است»؟