وضعیت تحصیلی دانشآموزان همچنان متاثر از مسائل اقتصادی و اجتماعی است، یکی اصلاً مدرسه نمیرود و دیگری از وسط راه ترک تحصیل میکند، آمارهای اخیر هم نشان میدهد حداقل درخصوص کودکان بازمانده از تحصیل روند افزایشی بوده است.
به گزارش خبرآنلاین؛ بیشترین تعداد بازماندگان مربوط به دوره دوم متوسطه است. بهدلیل فقر خانوادهها کودکان و نوجوانان از چرخه تحصیل خارج میشوند. برخی از دانشآموزان نیز تصور مثبتی از نتیجه ادامه تحصیل ندارند. همچنین یکی از دلایل ترک تحصیل دختران کودکهمسری است
علاوه بر وضعیت بازماندگان از تحصیل کیفیت آموزش سبب شده با پدیده دیگری مواجه شویم، «جامعهای که سواد خواندن و نوشتن دارد، اما عملاً بیسواد است.» این را محمد داوری، کارشناس آموزش و مشاور تحصیلی میگوید: شاهد بیسوادی جامعه در ابعاد مختلف هستیم.
با این وضعیت، آیا باید نگران وضعیت سواد در آینده شد؟
مفهوم سواد امروزه تغییر کرده. قبلاً سواد صرفاً به معنای خواندن و نوشتن بود، اما اکنون انواع مختلف سواد وجود دارد؛ مانند سواد اجتماعی، مالی، اقتصادی، ارتباطی، سختافزاری و نرمافزاری. حتی آخرین تعاریف یونسکو سواد را توانایی ایجاد تغییر تعریف میکند. کسی میتواند تغییر ایجاد کند که دانش، مهارت و توان علمی و عملی لازم را داشته باشد و از نظر روانشناختی نیز به بلوغ رسیده باشد. این فرآیند در مدرسه اتفاق میافتد، اما متأسفانه مدرسه توانایی فراهم آوردن این سطح را ندارد.
بنابراین امروزه شاهد بیسوادی جامعه در ابعاد مختلف هستیم؛ حتی با معیارهای مدرک تحصیلی، حدود ۲۰ تا ۲۵ درصد جمعیت حتی دیپلم ندارند، این وضعیت در هزاره سوم، زمانی که بسیاری از کشورها مشکلات آموزشی خود را حل کردهاند بسیار نگرانکننده است و چشمانداز ترسناکی برای آینده ترسیم میکند؛ یعنی جامعهای که ممکن است سواد خواندن و نوشتن داشته باشد، اما عملاً بیسواد است.