مهدی مطهرنیا کارشناس مسائل بینالملل در مورد سفر وزیرخارجه جمهوری اسلامی به مسکو میگوید: ایران در بحران تصمیمگیری قرار دارد. باید بپذیریم که در وضعیت کنونی ایران در درون دچار نوعی رویکردهای متمایز و در عین حال متمایل به تعارض است. به این معنا که از یک جهت گفتمان انقلابی را دارد که در پی آن است تا هواداران خود را حفظ کند و از سوی دیگر این گفتمان انقلابی در نفی گفتمانهای دیگر در ادبیات درون گفتمانی انقلاب بسیار رادیکالانه عمل کرده است.
اکنون این گفتمان در بافت موقعیتی قرار گرفته است که در حوزه عملگرایی میخواهد وارد عرصه سیاست شود. از یک سو به جای امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشور، مذاکره صلح با ریاض توسط فرد دیگری انجام میگیرد و در همان حال که ایران گامهای مهمی را در برابر کشورهای عربی منطقه در جهت حل و فصل منازعات برمیدارد، کشورهای عربی گامهای مهمی را در حل و فصل منازعات خود با اسرائیل بر میدارند. بهطور مثال امارات متحده عربی که در گفتمان انقلابی مورد حمله قرار میگرفت امروز یکی از مهمترین اهداف سفر دبیر شورای امنیت ملی است.
کشوری که سومین کشور عربی در شناسایی رسمی اسراییل است و با عربستانی صلح میشود که هفت سال پیش لکه ننگ نامیده میشد و اکنون چین میانجیگر روابط تهران و ریاض میشود و دولت انقلابی ابراهیم رئیسی با سفر دبیر شورای عالی امنیت ملی آن را شکل میدهد. سفر امیرعبداللهیان به مسکو از یک طرف پاسخی به این پرسش است که وزیر خارجه یک کشور چه نقشی دارد و باز انعکاسی از این رفتار است که جمهوری اسلامی ایران تلاش میکند با کشورهای منطقه مسائل خود را حل کند، اما تنشها در سوریه با آمریکا و متحدانش افزایش پیدا میکند و این نشاندهنده آن است که ارادههای موجود در حل مسائل بینالملل هنوز نتوانسته است به یک تصمیمگیری درست و کامل برسد و این بحران تصمیمگیری در جهت حفظ هواداران و عدم عبور از هواداران صورت میگیرد.
مطهرنیا در مورد احیای برجام با کمک روسها توضیح داد: بحث احیای برجام بیش از اینکه هدف حوزه سیاست خارجی باشد هدف سیاست داخلی در بهرهبرداری از مفهوم برجام برای کنترل بازار اقتصادی است. توافق ۲۰۱۵ تمام شده است. ایران اکنون در بافت وضعیت ۲۰۱۵ نیست. گفتمان انقلابی حاکم است و این گفتمان دلار را با قیمت ۲۳ هزار تومان تحویل گرفته و به سرعت قبل از ورود به پایان دو سالگی دولت دلار تا مرز ۶۰ هزار تومان رفت.
وی افزود: سفر امیرعبداللهیان به مسکو و اینکه میخواهد دوباره برجام به وسیله روسهایی احیا شود که این اتفاق میتواند از نظر بازار انرژی برای آنها بحران باشد، نمیتواند اثرگذاری معنادار در حوزه عمل داشته باشد. میتواند چند روزی در بحث رسانهای و از نظر روانی موجبات ایجاد یک نوع ایست موقت یا نشاط موقت را به وجود بیاورد. اما اینها مسکنهایی است که تکرار و مصرف آنها موجب بیاثر شدن آنها بعد از گذار از آنها خواهد شد.