امیر دبیریمهر، پژوهشگر علوم سیاسی در سایت بهارنیوز نوشت: امشب گشتی در شهر زدم آیین چهارشنبهسوری پر رونق تر از گذشته با چاشنی انحرافی ترقهبازی همه جا برگزار شد. این همه مداومت و اصرار و توجه ایرانیان به این سنت ملی چند دلیل دارد که شناخته شده هستند و مهمترین آنها شادیطلبی و دورهم بودن در شادیهاست اما یک دلیل دیگر کمتر بیان شده و آن هم اینکه ایرانیان خود را تنها متولی این سنت ایرانی میدانند که نظام سیاسی نه تنها هیچ نقشی در آن ندارد بلکه سالها برای نابود و کمرنک کردن آن به بهانه خطرات ترقهبازی کوشید اما هیچ توفیقی نداشت.
هر چند معتقدم ترقهبازی از زمانی به چهار شنبه سوری اضافه شد که وجه اعتراضی پیدا کرد و نوعی تقابل را تداعی کرد و گرنه در گذشتههای دور چیزی به نام ترقه و نارنجک وجود نداشت. بهر حال این سنت تنها یک متولی دارد و آن هم جامعه ایرانی در سراسر جهان است و همه ایرانیان خود را برای زنده نگهداشتن آن مسوول میدانند.
ناگفته هم نماند که چنین جشنهایی جای فرهنگسازی داره اما از طرف نهادهای دولتی و فرهنگی اقدام جدی نمیشه و عدهای هم تلاششون بر همینه که آیینهای ایرانی رو به خشونت و بحران بکشن و اون رو زشت و مبتذل نشون بدن…به امید روزی که مردم از سختیهای امروزی کشورمون گذر کنن و با دل شاد و به شیوه درست، آیینهای کهن کشورمون رو جشن بگیرند.
چهارشنبهسوری نشانی از پاکی ایرانیان است
سیاوش، یکى از مظلومترین چهرههاى شاهنامه است که وقتى زن پدرش سودابه، به او دل بست هرگز به مکر نامادرى گرفتار نشد. تا اینکه این جسارت به گوش پدرش کیکاووس رسید و شدیدا مورد خشم او قرار گرفت. سیاوش از پدر خواست تا براى اثبات پاکى و بیگناهیش از هفت تونل آتش گذر کند و اگر سالم بیرون آمد، آن را دلیل بىگناهیاش بداند.
این آزمون آتش در آخرین سه شنبه (بهرام شید) سال انجام گرفت و او سرفرازانه بیرون آمد. به دستور پدر قرار شد که فردایش یعنی چهارشنبه (بهرام شید) در وسط میدان اصلی شهر، سوری به کل مردم بدهد که شد “چهارشنبه سوری” و این روز جشن ملى شناخته شد. و ما هم واپسین سهشنبه را به یاد پاکى و انسانیت با پریدن از روى آتش جشن میگیریم. چهارشنبهسوری در حقیقت نشانی از پاکی ایرانیان است. این جشن، فلسفه زیبایی دارد ایران پُرمهر چنین است!