رهبر چین کارزار بیسابقهای را برای ریشه کن ساختن جاسوسان در داخل مرزهای چین راهاندازی کرده و به همه از دانشجویان گرفته تا کارمندان ادارهها اعلام کرده که مراقب خائنان باشند. این نتیجه سطح روز افزون بیاعتمادی در میان شهروندان در کشوری است که بسیاری از آنان هنوز انقلاب فرهنگی مائو را به یاد دارند، دورهای خشونتآمیز که عموم مردم تشویق میشدند کوچکترین مورد را هم گزارش کنند.
“شی جین پینگ” در آغاز سومین دوره ریاست جمهوریاش، صندلیهای خالی مانده ردههای بالای چین را با صفوف وفادارانی که احتمالا امیدوار بود راه دستیابی به چشمانداز بزرگ او برای چین را هموار کنند، پر کرد. در چین طوفانی از تلاطم و تغییر در میان نخبگان حاکم به راه افتاده که باعث طرح پرسشهایی در مورد چشمانداز در قدرت بودن شده و به نظر میرسد این موضوع اعتماد بینالمللی به حکومت وی را تضعیف میکند.
به گزارش بلومبرگ، این تحولات در حالی رخ میدهند که چین با مشکلات بزرگ اقتصادی در داخل و افزایش رقابت با ایالات متحده در صحنه جهانی مواجه است. تنها ظرف مدت چند ماه دو تن از اعضای ارشد کابینه چین که در عرصه بینالمللی فعال بودند ناپدید شدند. یکی “لی شانگ فو” وزیر دفاع که سه هفته است در انظار عمومی دیده نشده و دیگری “چین گانگ” وزیر خارجه که پس از یک ماه ناپدید شدن از دید افکار عمومی از مقاماش برکنار شد.
غیبت ناگهانی آنان در حالی رخ میدهد که شی جین پینگ به دنبال از بین بردن هرگونه تهدید و آسیبپذیری برای تقویت امنیت ملی در میانه تنش فزاینده با غرب است. در همین حال، برکناری غیرمنتظره دو ژنرال نیروی موشکی، ارتش آزادیبخش خلق را تکان داد. اکنون نگرانیهایی در مورد پاکسازی گستردهتر در ارتش ایجاد شده است.
دولت چین که در دوران شی جین پینگ حتی مبهمتر از گذشته شده، توضیحی برای مجموعهای از تغییرات پرسنل ارائه نمیدهد و همچنین هیچ علاقهای به رفع گمانهزنی و شایعات ندارد. عدم شفافیت در مورد سرنوشت دو وزیر برجسته ضربهای به وجهه بینالمللی پکن وارد کرده، حکومتی که مدل سیاسی خود را پایدارتر و کارآمدتر از دموکراسیهای غربی معرفی نموده است.
کارشناسان میگویند عدم اطمینان روزافزون در میان نخبگان حاکم چین، آسیب پذیریهای سیستم تک حزبی آن را آشکار کرده است و این آسیبپذیری با تمرکز قدرت شخصی شی در دوره سومین دوره ریاستجمهوری او تشدید شده است.
یک پژوهشگر ارشد در دانشگاه ملی سنگاپور میگوید: “آن چه در چین میگذرد، بازتاب یک خطر سیاسی بزرگ در پکن است، خطر سیاسی صرفا در مورد شی جین پینگ و رابطه او با زیردستاناش نیست بلکه فراتر از آن نشان دهنده فقدان قوانین و هنجارهای تثبیت شده حاکم بر رفتارها در سیستم است”.
یک مدیر اجرایی خارجی در پکن که نخواست نامش فاش نشود نیز به “بلومبرگ” گفت: مقامهای چینی اکنون در سیلوی ترس فعالیت میکنند و همگان از شی میترسند و همزمان از یکدیگر جدا شده اند. چین فقط نگران دزدیدن اسرار دولتی توسط سیا نیست. هم چنین نگران است که شهرونداناش جاسوس باشند.
به همین دلیل است که شی کارزار بی سابقهای را برای ریشهکن ساختن جاسوسان در داخل مرزهای خود راهاندازی کرده و به همه از دانشجویان گرفته تا کارمندان ادارهها اعلام کرده که مراقب خائنان باشند و تا ۵۰۰۰۰۰ یوان (۶۸۱۶۰ دلار) جایزه برای لو دادن آنان ارائه میکند. این نتیجه سطح رو به رشد بیاعتمادی در میان شهروندان کشوری است که بسیاری از آنان هنوز انقلاب فرهنگی مائو را به یاد دارند، دورهای خشونتآمیز که عموم مردم تشویق میشدند کوچکترین اشارهای مبنی بر ارتباط دوست، همسر یا والدین شان با نیروهایی که برای سرنگونی مائو توطئه میکردند را گزارش کنند.
همچنین، این روند نشان میدهد که شی بیش از اقتصاد برای امنیت ملی اولویت قائل است آن هم در زمانی که رشد اقتصادی در حال فروپاشی است، بازار املاک در حالت بحرانی است و جوانان چینی در تلاش برای یافتن کار هستند.