بازار دلار از یکشنبه طی یک واکنش هیجانی به اخبار واصله از جنگ اسرائیل و حماس روندی افزایشی داشت و به این ترتیب از محدودهای که با سیاستهای کنترلی بانک مرکزی تعیین شده بود خارج شد. تا قبل از این اتفاق نرخ دلار میان ۴۹ هزار تومان و ۵۰ هزار تومان در نوسان بود.
به گزارش اقتصاد۲۴، اما به یک باره طی دو روز سقف ۵۳ هزار تومانی را نیز لمس کرد و به این ترتیب نگرانیها را در مورد رشد پرشتاب قیمت این اسکناس افزایش داد. اما این نگرانی خیلی ادامهدار نبود و حالا بازارساز درصدد جلوگیری از این روند برآمده است. طبق آخرین گزارشهایی که تا این لحظه از بازار آزاد دلار منتشر شده، نرخ آن تا زیر ۵۲ هزار تومان نیز رفته که نشان از تزریق سنگین ارز بازارساز دارد.
چندی پیش رئیس کانون صرافان ایران از تزریق ارزی گفته بود که بانک مرکزی برای کنترل بازار و کاهش نوسانات ارزی به صورت پنهانی و غیر شفاف انجام میدهد، ارزهایی که اطلاعات مشخصی در مورد میزان و نرخ آن در دست نیست. سجاد بوربور در مورد چرایی این موضوع میگوید: «هر جا حرف از دو قیمتی بودن و حرف از عدم شفافیت میآید، این یعنی رانت».
براساس پیش بینی «سجاد بوربور» کارشناس بازار ارز، ارزش دلار روی کاغذ ۶۰ هزار تومان است، ولی شرایطی میتواند به وجود بیاید که قیمت از ارزش پیشی بگیرد، یعنی قیمت دلار بالاتر از ارزشش برسد.
او در این باره میگوید: «ما این را قبلا هم تجربه کردیم. در پایان سال ۱۴۰۱ دلار به ۶۳ هزار تومان رسید ولی بعدا کاهش یافت و مدتها روی ۵۰ هزار تومان بازی کرد، چون واقعا قیمت ۶۳ بود و ارزشش روی کاغذ ۵۰ تومان بود».
همه اینها در حالی اتفاق میافتد که زمان کمی تا تعیین تکلیف نهایی در مورد بند موسوم به غروب در برجام مانده است، عاملی که در سرنوشت نرخ دلار در نیمه دوم سال تاثیرگذار خواهد بود و بر این اساس سجاد بوربور سناریوی دیگری نیز در مورد آینده نرخ ارز پیش روی ایران میبیند.
او در این باره میگوید: «در صورتی که برجام موفق نشود آن موقع ارزش دلار تا پایان سال روی کاغذ درست است که روی ۵۸ تا ۶۰ هزار تومان است، ولی میتواند قیمتش به ۷۰ هزار تومان نیز برسد. با این فرض که ما بتوانیم روزانه یک و نیم میلیون بشکه نفت نیز بفروشیم و پولش را بگیریم.»