سخنگوی وزارت دفاع آمریکا، میگوید در جریان تهاجم روسیه به اوکراین، نیروهای روسیه مرتکب جنایت جنگی شدهاند. وی با اشاره به اینکه پس از حدود چهار هفته، نیروهای نظامی روسیه نتوانستهاند به اغلب اهداف خود دست یابد، گفت: تشدید بمباران شهرها، راهی است که روسها برای مقابله با خشم خود پیدا کردهاند.
در همین حال جاسوسان غربی معتقدند ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه در دنیای بسته خودساختهاش گرفتار شده است و این موضوع آنان را نگران میکند
با توجه به این که نیروهای روس به ظاهر در اوکراین گرفتار شدهاند نیاز به انجام این کار بیش از پیش ضروری به نظر میرسد زیرا آنان سعی میکنند درک کنند که او چگونه تحت فشار از خود واکنش نشان خواهد داد. درک وضعیت ذهنی او برای جلوگیری از تشدید بحران به سوی قلمروی خطرناکتر حیاتی خواهد بود.
گمانه زنیهایی مبنی بر بیمار بودن رئیس جمهوری روسیه وجود دارند اما بسیاری از تحلیلگران معتقدند که او در واقع منزوی شده و ذهناش به روی هرگونه دیدگاه جایگزینی بسته شده است.
آیا رئیس جمهور روسیه دیوانه است؟ این پرسشی است که بسیاری در غرب مطرح کرده اند. با این وجود، تعداد کمی از کارشناسان طرح این پرسش را مفید میدانند.
یکی از روانشناسان متخصص در این زمینه میگوید که طرح این فرض اشتباه است که گمان کنیم چون ما قادر به درک چرایی و علت تصمیم پوتین در مورد حمله به اوکراین نیستیم پس لزوما باید او را به عنوان «دیوانه» قلمداد کرد.
به گزارش بی بی سی، جاسوسان غربی از طریق منابعی که در مورد آن صحبت نمیکنند بیش از بسیاری از افراد داخل دستگاه رهبری روسیه در مورد برنامههای پوتین میدانستند. با این وجود، اکنون آنان با چالش تازهای روبرو هستند: درک اینکه پوتین در آینده چه خواهد کرد؟ یافتن پاسخ این پرسش کار آسانی نیست.
سوالی که سیاستگذاران غربی میپرسند این است که اگر پوتین اکنون احساس کند در گوشهای قرار گرفته چه خواهد شد؟ نگرانیهایی وجود دارد مبنی بر آن که او میتواند از سلاحهای شیمیایی یا حتی یک سلاح هستهای تاکتیکی استفاده کند.
یکی از مقامهای اطلاعاتی گفت: «واقعا سؤال این است که آیا او به وحشیگری بیشتر و تشدید سیستمهای تسلیحاتی که برای استفاده از آن آماده است مبادرت خواهد ورزید یا خیر»؟ نگرانی این است که او یک کار غیرقابل باور عجولانه را با فشار دادن دکمهای بد انجام دهد».
پوتین خود ممکن است این احساس را به نمایش بگذارد که خطرناک یا حتی غیرمنطقی است این یک تاکتیک شناخته شده است (که اغلب نظریه «مرد دیوانه» نامیده میشود) و در آن شخصی که به سلاحهای هستهای دسترسی دارد سعی میکند با متقاعد کردن دشمن خود در مورد این که از آن تسلیحات استفاده میکند طرف مقابل را وادار به عقب نشینی سازد.
برای جاسوسان و سیاستگذاران غربی درک نیات و طرز فکر پوتین امروز مهمتر از هر زمان دیگری است. پاسخ به این پرسشها در تعیین این که آنان تا چه حد میتوانند او را بدون ایجاد واکنش خطرناک پیش ببرند بسیار مهم است.
یکی از آنها میگوید: خودپنداره پوتین اجازه شکست یا ضعف را نمیدهد. او چنین چیزهایی را تحقیر میکند. پوتین ضعیفتر فرد خطرناکتری است.