وبسایت آلمانی تاگسشاو در تحلیلی از پوتین به عنوان یک “خودکامه قدرتمند” نام میبرد که قدرت او نقاط کوری هم دارد و می نویسد: پوتین تا کجا پیش خواهد رفت؟ عواقب این جنگ نه فقط برای اوکراین که برای روسیه نیز تلخ خواهد بود.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا اعلام کرد که این اتحادیه تداوم حملات ارتش روسیه به مردم غیرنظامی و زیرساختهای مدنی و نیز هفتهها محاصره شهر بندری ماریوپل را به شدت محکوم میکند.
وی افزود :روسیه حق ندارد یک جانبه کشوری را مورد حمله قرار دهد و به همین دلیل مسئولیت کامل تمام عملیاتهای تهاجمی نظامی و تمام ویرانیها و مرگ انسانهایی را برعهده دارد که باعث آن شده است.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا هشدار داد که مجریان این جنایت جنگی و نیز عاملان و مسئولان کشوری و لشکری مرتبط با آن در روسیه به پاسخگویی کشیده خواهند شد.
اوکراین در صحنه جنگ روسیه را تحقیر کرده است
مایکل کلارک، مدیر سابق اندیشکده مشترک نیروهای مسلح در بریتانیا می گوید که “اوکراینیها روسیه را تحقیر کرده و در برابر چشم جهانیان، آبروی روسها را بر باد دادهاند”.
در مورد عملیات نظامی، او گفته است که “روسها در جنگ اوکراین تقریبا تمامی اشتباهات تاکتیکی قابل تصور را مرتکب شدهاند.”
پرفسور کلارک در مصاحبه با بیبیسی گفته است که “آنها [نیروهای روسیه] شبیه نظامیانی بودند که آمادگی رزمی لازم را نداشته و پیشتر فکر نکرده بودند که یک عملیات بزرگ نظامی را چگونه اجرا کنند”.
به گفته ماکل کلارک، اوکراینیها موفق شدهاند پیشروی زمینی روسیه را در همه مسیرها و صحنههای نبرد متوقف کنند و در حال حاضر، به ضدحملههای موثری علیه آنها دست میزنند و روسیه مقادیر زیادی تجهیزات، اسلحه و نفرات نظامی از دست میدهد.
وی گفته است که ارتش اوکراین از ساختار و فرماندهی “استاندارد ناتو” برخوردار است که با کمک کشورهای عضو ناتو طی هفت یا هشت سال پیش ایجاد شده است.
به گفته او، حمله امروز روسیه به محلی واقع در هفتاد کیلومتری مرز لهستان، که یک کشور عضو ناتو است، “تلاشی از سوی روسها برای ترساندن ناتو در مورد کمک به اوکراین است.”
پوتین تا کجا پیش خواهد رفت؟
پوتین اکنون متوجه میشود که تصویری که از جهان و جامعه اوکراین داشته غبارآلود است. آندره سولداتوف، روزنامهنگار تحقیقی که تماسهای بسیار نزدیکی با سرویسهای مخفی روسیه دارد، در مصاحبههای خود سرویسهای مخفی را مقصر میداند. به همین دلیل نیز هست که سرگئی بسدا و آناتولی بولیوخ، رئیس و معاون بخش خارجی سرویس مخفی FSB، در بازداشت خانگی قرار گرفتهاند. گفته شده که ۲۰ نفر دیگر هم بازخواست شدهاند.
به گزارش دویچه وله، سولداتف میگوید حتی این احتمال وجود دارد که اطلاعات جمع آوری شده توسط ماموران روسی در اوکراین بسیار دقیق بوده باشد، اما گفتن چیزی به پوتین که نمیخواهد بشنود، بسیار خطرناک است.
نیروهای نظامی روسیه نیز قادر به برآورده کردن انتظاراتی که از آنها میرود نیستند. در دورهای که سرگئی شویگو وزرات دفاع را به دست گرفت، این نیروها به شکل قابل توجهی تجهیز شدند. آنها در تمرینهای نظامی بسیار و در جنگ سوریه تجربه زیادی اندوختند. اما حالا در کمال تعجب بسیاری از کارشناسان قادر به پیشروی سریع در جنگ اوکراین نیستند. این از نظر کارشناسان به دلیل ساختار غیرشفاف حاکم است.
از آنجایی که پوتین رسما اعلام کرده بود که قصد دارد فقط یک “عملیات ویژه” در اوکراین انجام دهد و نه “جنگ” آمادگی نظامی این کشور نیز در همین حد انجام شده بود. برای مثال سربازان از هدف واقعی مطلع نشده بودند. علاوه بر این فساد گسترده در روسیه باعث شده است که زیردستان نه کمبودها، بلکه تنها موفقیتها را به بالا گزارش دهند، به طوری که میتوان حدس زد که احتمالاً وضعیت ارتش روی کاغذ بسیار بهتر از واقعیت بوده است.
عواقب این جنگ نه فقط برای اوکراین که برای روسیه نیز تلخ خواهد بود. گفته میشود که هزاران سرباز و افسران عالیرتبه زیادی هزینه این جنگ را با جان خود پرداختهاند. تحریمهای شدید نیز در درازمدت بر زندگی عمومی در روسیه تأثیر خواهد گذاشت.
در گزارش تحلیلی تاگسشاو آمده است که روسیه برای سالها منزوی خواهد شد. چیزی که پوتین بیش از همه از آن میترسد این است که پایانی مانند صدام حسین در عراق و معمر قذافی در لیبی داشته باشد. یکی از دلایل اصلی عملیات نظامی روسیه در سوریه نیز عدم تمایل او به سقوط یک مستبد دیگر یعنی بشار اسد بود. پوتین موفق شد اسد را نگهدارد، اما از سوریه یک ویرانه باقی ماند.
برخی میپرسند که پوتین تا کجا حاضر است نه تنها در اوکراین، بلکه با پیامدهای جنگ در روسیه پیش برود؟ و برای بسیاری در روسیه این سوال مطرح شده است که چگونه ممکن است یک حلقه بسیار کوچک از مردان ناآگاه در مورد سرنوشت میلیون ها نفر تصمیم بگیرند.