روز گذشته وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی میزبان وزیر خارجه عمان بود. سفری ناگهانی و غیرمنتظره که بسیاری آن را نشانه از سرگیری مذاکرات هستهای و یا تلاش برای از سرگیری این مذاکرات میدانند.
امیر عبدالهیان با همتای عمانی خود دیدار کرد. دیداری در تهران که گفته میشد برای پیشبرد مناسبات میان دو کشور بوده است. اما در بحبوبه توقف مذاکرات، کمی بعید است که وزیر خارجه عمان سرزده به تهران بیاید و تنها هدفش پیشبرد روابط میان دو کشور باشد.
بسیاری میگویند عمان این بار هم حامل پیام سیاسی مهمی برای تهران است. پیامی از جانب واشنگتن. بسیاری میگویند وزیر خارجه عمان برای ماجرای زندانیان دوتابعیتی به تهران آمده و در تلاش است این مشکل را حل کند تا قفل مذاکرات بار دیگر باز شود و طرفین بر سر میز مذاکره برگردند. اما در اظهارات هیچ کدام از طرفین، اشارهای به ماجرای برجام نشده است.
در این میان رابرت مالی کجاست؟
روزنامه هم میهن نوشت: خبر تعلیق رابرت مالی، رئیس تیم مذاکرهکننده آمریکا برای توافق هستهای «جدید» با ایران، اولین بار در تاریخ ۲۹ ژوئن منتشر شد. در این خبر اشاره شده بود که مالی در جلسات و گفتگوهای مربوط به ایران شرکت نکرده است. سخنگوی وزارت امور خارجه مجبور شد تا این گزارش را تایید کند، بدون اینکه بگوید دقیقاً چه زمانی و چرا مالی از سمت خود برکنار شده است. در اطلاعیههای رسمی آمده است که تعلیق مالی بهدنبال دستورات بخش امنیتی وزارت امور خارجه است که ادعا میکند مالی به ظاهر، کاری برای به خطر انداختن قواعد محرمانگی انجام داده است.
در تاریخ ۲۸ ژوئن، باراک راوید در وبسایت اکسیوس گزارش داد که جیکسالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا و همتای اسرائیلی او تزاچی هانگبی گفتوگوی پرتنش و در عین حال مؤدبانهای داشتند که در آن سالیوان نسبت به درز اطلاعات از سوی اسرائیل به مطبوعات در مورد مذاکرات غیرمستقیم بین ایالات متحده برای امضای یک توافق موقت، ابراز خشم کرد. اندکی پس از مکالمه بین سالیوان و هانگبی، خبر تعلیق مالی به اتهام سوءاستفاده از اطلاعات طبقهبندی شده در برخی رسانه ها اعلام شد.
مالی بهعنوان مشاور باراک اوباما در خاورمیانه خدمت میکرد و از دولت آمریکا خواست از اخوانالمسلمین که در انتخابات مصر پس از بهار عربی پیروز شد، حمایت کند. در آن زمان او با نمایندگانی از حماس دیدار کرد و سپس برکنار شد. پس از آن، اوباما او را بهعنوان نماینده ویژه در امور ایران منصوب کرد و دو سال پیش، جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا نیز او را بهعنوان نماینده ویژه ایران منصوب کرد. انتصاب مالی به این سمت، باعث بروز اختلاف میان دموکراتهای لیبرال و محافظهکار و همچنین دموکراتها و جمهوریخواهان کنگره شد.
تعلیق مالی فرصتی است که جمهوریخواهان میخواهند از آن استفاده کنند، نهفقط برای حمله به وزارت امور خارجه، بلکه همچنین برای اثبات اینکه دولت بایدن یک سیاست مخفی خطرناک در قبال ایران را در پیش گرفته است. اکنون سوال این است که چه کسی ادامه مذاکرات با ایران را اداره خواهد کرد؟ البته اگر مذاکراتی در پیش باشد. نقش مالی در حال حاضر توسط معاون او، آبرام پیلی برعهده گرفته شده است، اما اگر سالیوان، مشاور امنیت ملی بایدن مسئول اصلی مذاکرات باشد، خطر شکست مذاکرات وجود دارد.