حکومت های چین، روسیه، ایران و کره شمالی متحد شدهاند تا با تحریمهای غربی مقابله کنند و منافع ایالات متحده را تضعیف نمایند
چین، روسیه، ایران و کره شمالی در قالب محور جدیدی که از سوی برخی مقامات غربی با چمدانواژه «کرینک / CRINK» شناخته میشود، متحد شدهاند. نام کرینک در حقیقت از کنار هم قرار گرفته شدن حرف اول نام این کشورها در زبان انگلیسی آمده است.
این محور از دل جنگ اوکراین به وجود آمده و یک ائتلاف سست است که حول تنفر مشترک از نظم جهانی تحت رهبری ایالات متحده شکل گرفته است. اما اکنون، عزم رئیس جمهور آمریکا برای پایان دادن به جنگ اوکراین، یک لحظه مهم برای این ائتلاف ایجاد میکند. اگر او بتواند آتشبس را میان طرفها برقرار کند، روابط میان چهار کشور سست خواهد شد.
به گزارش روزنامه آمریکایی والاستریت ژورنال، پایان جنگ در اوکراین میتواند این ائتلاف را تضعیف کند. روسیه ممکن است برای بهبود روابط با اروپا تلاش کند، که این امر وابستگی آن به چین را کاهش خواهد داد. از سوی دیگر، چین—که برخلاف سه کشور دیگر بهشدت در سیستم تجارت جهانی ادغام شده است—ممکن است به این نتیجه برسد که حمایت از این ائتلاف ارزش به خطر انداختن روابطش با غرب را ندارد.
چین، بهعنوان دومین اقتصاد بزرگ جهان، ستون اقتصادی این ائتلاف محسوب میشود و نقشی حیاتی در تداوم آن دارد. بهعنوان یک واردکننده بزرگ انرژی، چین یکی از مهمترین بازارهای نفت و گاز ایران و روسیه به شمار میرود، بهطوری که حدود ۹۰ درصد نفت صادراتی ایران به چین ارسال میشود.
چین همچنین بیش از ۹۸ درصد از تجارت رسمی کره شمالی با جهان را تشکیل میدهد و به همین دلیل، نفوذ قابلتوجهی بر پیونگیانگ دارد.
کریستوفر اس. چیویس، افسر سابق اطلاعات ملی آمریکا برای اروپا، میگوید: «بدون چین، این ائتلاف ضعیف خواهد شد.»
این پژوهشگر ارشد بنیاد کارنگی در عین حال این هشدار را مطرح کرده است که اگر این همکاری مهار نشود، پیوند میان روسیه و کره شمالی، که هر دو دارای تسلیحات هستهای هستند، و رژیم ایران، که به آستانه تولید بمب اتمی نزدیک شده، میتواند تهدیدی جدی برای غرب باشد.