حمایت روسیه از کریدور زنگزور و فشارهای این کشور برای تحقق این پروژه میتواند توازن قوا را به نفع جمهوری آذربایجان تغییر دهد و ارتباط زمینی ایران و ارمنستان را قطع و مانع از عبور کالاهای ایرانی از طریق ارمنستان شود. چرخش روسیه درباره کریدور زنگزور موقعیت ایران را در قفقاز تضعیف می کند (فیلم زیر).
این کریدور همچنین میتواند مزایای مورد انتظار ایران از کریدور شمال-جنوب را کاهش داده و این کشور را در مسیرهای تجاری بینالمللی پیشنهادی بین شرق و غرب تحت تاثیر قرار دهد. علاوه بر این، ترکیه، رقیب منطقهای ایران، با اتصال مستقیم این کریدور به آسیای مرکزی و ایجاد یک قوس ژئوپلیتیکی و اقتصادی که ایران را از شمال احاطه کرده، نفوذ خود را گسترش خواهد داد.
چرخش روسیه در خصوص کریدور زنگزور می تواند موازنه قوا در این خصوص را به زیان ایران رقم بزند. ایران هرگونه تغییر در ژئوپلیتیک و مرزهای قفقاز را مغایر منافع ملی خود می داند. حال بازیگران اصلی قفقاز در حال باز طراحی استراتژی های خود در این منطقه هستند. در این معادله روسیه منافع خود را در نزدیکی به باکو دیده است تا به عنوان بازیگر اصلی در قفقاز باقی بماند. ترکیه نیز با این منطق روسها به شرط گرفتن امتیازات لازم همراه است.
اقدامات و مواضع روسیه اغلب نگرانیهایی را در ایران ایجاد و تاکید میکند که همکاری آنها اغلب بر اساس منافع موقت و ضرورت محور است. این امر محدودیتهای سیاست شرق محور ایران بالاخص در ارتباط با روسیه را برجسته میکند.
«ریچارد کوزلاریچ» سفیر پیشین آمریکا در جمهوری آذربایجان در این باره گفته: روسیه خواهان کسب حمایت کشورهای همسایه خود در موقعیت فعلی نظام بین الملل است و به همین دلیل در طی ماه اخیر پوتین به چند کشور همسایه خود سفر کرده است. تحولات اوکراین موقعیت روسیه را در قفقاز جنوبی تغییر داده و مسکو خواهان نفوذ خود در گرجستان، جمهوری آذربایجان و ارمنستان است. این در حالیست که ارمنستان با توجه به تحولات منطقه ای و بین المللی موضع خود در مقابل روسیه را تغییر می دهد.
وی افزود: من معتقدم که موضع روسیه در مورد کریدور زنگزور به این منظور است که به روسیه در مذاکرات صلح بین ارمنستان و آذربایجان اهرمی بدهد زیرا ارمنستان در حال تغییر موضع خود در قبال روسیه است. همچنین چشم انداز مسکو از کریدور، موقعیت ایران را در منطقه تضعیف کرده و سازوکار ۳+۳ را به عنوان یک پلت فرم موثر منطقه ای تضعیف خواهد کرد.
بازی موش و گربه روسیه با ایران
حشمتالله فلاحتپیشه، رئیس سابق کمیسیون امنیت و سیاست خارجی مجلس به خبرآنلاین گفته: اکنون یک شرایطی برای مسکو ایجاد شده که هم بازی موش و گربه را با ایران ادامه بدهد هم از غرب امتیاز بگیرد.
او در مورد احتمال روی کار آمدن دوباره ترامپ هم گفت: روند کلی تحولات نشان از روی کار آمدن دوباره ترامپ دارد؛ ترامپ، فردی است که به مدیریت کلان جهانی اعتقاد دارد و حتی با دشمنان خود صحبت میکند، اما در این مدیریت کلان جایی برای ایران قائل نیست. اما اگر او هم روی کار نیاید، ایران و دولت بایدن بیشتر پلهای پشت سر خود را از بین بردهاند.
www.youtube.com/watch?v=eusTojB2RT0