همزمان با افزایش چشمگیر پیامدهای ترور ادعایی یک رهبر جداییطلب سیک در بریتیش کلمبیای کانادا، دهلی نو روز پنجشنبه به اقدامات دیپلماتیک خود علیه اتاوا ادامه داد و خواستار کاهش تعداد کارکنان سفارت کانادا در هند شد.
علاوه بر این، دهلینو صدور روادیدهای جدید برای اتباع کانادایی که قصد سفر به هند دارند را نیز به حالت تعلیق درآورد.
اقدامات امروز وزارت امور خارجه هند چند ساعت پس از آن صورت گرفت که سفارت کانادا در دهلینو روز پنجشنبه اعلام کرد که برای محافظت از دیپلماتهای خود در برابر برخی تهدیدها «به طور موقت تعداد کارکنان» خود را تعدیل میکند.
پیشتر نیز هم هند و هم کانادا، به نوبه خود یکی از دیپلماتهای ارشد طرف مقابل را تحت عنوان روسای سرویسهای اطلاعاتی آن کشور، از خاک خود اخراج کرده بودند.
سفارت کانادا در هند اعلام کرد که کاهش نیروهایش را به دلیل «مورد تهدید قرار گرفتن برخی دیپلماتها در پلتفرمهای مختلف رسانههای اجتماعی» و «با توجه به شرایط فعلی و افزایش تنشها» انجام داده است. با این حال این نمایندگی دیپلماتیک اعلام کرد که سفارت و تمامی کنسولگریهای کانادا در هند باز و فعال هستند.
سخنگوی وزارت امور خارجه هند در یک سری اظهارات تند در جمع خبرنگاران، کانادا را به «دخالت دیپلماتیک در امور داخلی [هند]» متهم کرد.
وی گفت: «ما به کانادایی ها اطلاع داده بودیم که باید در خصوص تعداد دیپلماتیک حاضر نسبتی متقابل وجود داشته باشد. ما فکر می کنیم تعداد آنها بسیار بیشتر [از دیپلماتهای هندی در کانادا] است، بنابراین باید کاهش یابد.» آقای باگچی همچنین تأیید کرد که هند صدور ویزاهای جدید را متوقف کرده است و این توقف را به تهدیدهای امنیتی برای دیپلماتهای هندی در کانادا و همچنین کمبود نیروی انسانی در کانادا نسبت میدهد.
وزارت خارجه هند روز چهارشنبه نیز توصیهنامه مسافرتی تازهای را منتشر کرد و از شهروندان این کشور خواست تا هنگام سفر به کانادا «احتیاط زیادی به خرج دهند.» وزارت امور خارجه هند علت این امر را «فعالیتهای ضد هندی و نفرتپراکنی سیاسی» در کانادا عنوان کرده است.
جرقه این تنشها از کجا شروع شد؟
به گزارش یورونیوز، قتل یک فعال جداییطلب سیک به نام «هاردیپ سینگ نجار» در داخل خاک کانادا و اتهامات وارده مبنی بر دست داشتن دولت هند در این فقره، تنشهای دیپلماتیک بین دو کشور را شعلهور کرد.
نجار یکی از حامیان صریح ایجاد سرزمینی مختص سیکها به نام «خالصتان» بود که بخشهایی از ایالت پنجاب هند را در بر میگرفت.
فعالیت جنبش خالصتان در هند غیرقانونی است و دولت این کشور آن را تهدیدی برای امنیت ملی خود میداند. تعدادی از گروههای مرتبط با این جنبش، تحت عنوان «سازمانهای تروریستی» طبقهبندی شدهاند و نام آقای نجار نیز از سال ۲۰۲۰ به فهرست افراد مرتبط با اعمال تروریستی در هند اضافه شد.