یک زن ایرانی که به دلیل خواست زندگی به سبک غربی و نداشتن حجاب در آلمان تقاضای پناهندگی داده بود، تقاضایش رد شده است. دادگاه گفته تنها در صورتی که این ارزشها به “باور هویتی” تبدیل شوند، فرد از حق حمایت برخوردار میشود.
دادگاه عالی اداری ایالت شلسویگ-هولشتاین در شمال آلمان اعتراض یک زن ایرانی را که تقاضای پناهندگیاش رد شده بود، وارد ندانست.
این زن به دلیل اینکه نمیخواسته در ایران حجاب داشته باشد و میخواسته منطبق بر “ارزشهای غربی” زندگی کند، در آلمان تقاضای پناهندگی داده بود اما دادگاه تشخیص داد که امتناع از داشتن حجاب اگرچه در ایران میتواند منجر به حکم قضایی شود اما دلیل کافی برای پناهندگی نیست.
بنا بر حکم این دادگاه، شخص تنها زمانی از حق حمایت برخوردار میشود که ارزشها و سبک زندگی غربی به یک “باور هویتی” برای او تبدیل شده باشد.
این زن به همراه یک زن دیگر هردو با همین استدلال در آلمان تقاضای پناهندگی داده و استدلال کرده بودند که به “سبک زندگی غربی” عادت کردهاند اما دادگاه عالی اداری تصمیم گرفت که “احتمال قابل توجهی” وجود ندارد که این امر منجر به پیگرد قانونی آنها شود.
همین امر در مورد خروج غیرقانونی از ایران، درخواست پناهندگی و اقامت طولانیتر در کشورهای غربی و همچنین “گرویدن فرمالیته به مسیحیت” یا شرکت در تظاهرات در آلمان صدق میکند، یعنی فرد با این دلایل نمیتواند تقاضای پناهندگی کند.
به همین دلیل دادگاه شکایت زن اول را رد کرد. زن دیگر که تقاضایش پذیرفته شد، توانست قضات دادگاه شلسویگ-هولشتاین را قانع کند که “ارزشهای غربی” برای او به یک “باور هویتی” تبدیل شده و بنابراین غیرمنطقی است که او “تسلیم مقررات دولت ایران باشد که با این ارزشها مغایرت دارد”.
افزون بر این، او فعالانه برای حقوق زنان در ایران فعالیت می کرد و همچنین فعالیتهای برجستهای در عرصه “سیاست در تبعید” داشته است. عکسهایی در همین زمینه از این زن در اینترنت قابل دسترسی است.
مرگ مهسا امینی که به دلیل داشتن حجابی نامنطبق با قوانین حکومت ایران توسط گشت ارشاد دستگیر و در بازداشت به قتل رسید، موضوع حجاب اجباری در ایران را وارد مرحله تازهای کرد. پس از آن نیز مرگ آرمیتا گراوند نوجوان ۱۶ سالهای که گفته شد به دلیل نداشتن حجاب با ماموران “حجاببان” مترو درگیر شده و سرش به زمین خورده است نیز خشم افکار عمومی را برانگیخت.
به گزارش دویچه وله، در حال حاضر زنان در ایران به دلیل نداشتن حجاب بازداشت و جریمه شده و خودروی آنها توقیف میشود. همچنین میتوانند به همین دلیل از کار یا تحصیل محروم شوند. در جدیدترین نمونهها یک زن پزشک و یک زن مهندس هردو به دلیل اینکه در یک جلسه عمومی بدون حجاب شرکت کرده بودند از کار اخراج شدند.