بررسی بازار دلار نشان میدهد شوک وارد شده به بازار ارز در کشور همچنان ادامه دارد. تنشهایی که اولین تاثیر آن با وقوع حمله تروریستی کرمان و سپس به دنبال حمله موشکی سپاه پاسداران به اربیل، سوریه، پاکستان و سپس پاسخ پاکستان به این حمله اوج گرفت.
آیا دلار ۷۰ هزار تومانی در راه است؟
به گزارش اقتصاد۲۴، از چرایی رشد نرخ دلار اگر بگذریم، این را پیوسته در گفتههای تحلیلگران اقتصادی میشد حس کرد که دلار دیر یا زود خود را با شاخصهای مهم اقتصادی همگام کرده و نگه داشتن آن زیر ارزش واقعیاش خیلی دوامدار نخواهد بود. سجاد بوربور، کارشناس مسائل ارزی بر این باور است که نرخ کنونی دلار همان ارزش واقعی آن است. اما آیا این به معنای آن است که فنر فشرده ارزی رها شده و بانک مرکزی دیگر دست بالا را در بازار ارز ندارد؟
پیش بینی قیمت دلار
به گفته این کارشناس، دیگر فنر فشردهای وجود ندارد و تا پایان سال اگر شرایط به همین شکل باشد دلار به ۶۰ هزار تومان خواهد رسید. سجاد بوربور در این باره توضیح میدهد: نقدینگی کل کشور تا پایان سال به حدود ۸ هزار و ۲۰۰ هزار میلیارد تومان میرسد و با یک رشد اقتصادی ناپایدار ۳.۵ تا ۴ درصدی دلار را بین ۵۸ تا ۶۰ هزار تومان میبینم. مگر اینکه اتفاق خاصی بیفتد که در این صورت دلار تا ۷۰ هزار تومان هم خواهد رفت.
بانک مرکزی اصلا دستی در بازار ندارد!
بانک مرکزی از ابتدای امسال با اقداماتی چون ارزپاشی جلوی هر گونه افزایش قیمت دلار را گرفته و بر این اساس اینطور القا میشد که همه چیز تحت کنترل آن است. پیش از این فردین آقابزرگی، تحلیلگر بازارهای مالی شیوه مدیریت بانک مرکزی را امنیتی توصیف کرده بود که به دنبال آن دلار اگرچه روی کاغذ ۵۰ هزار تومان است، اما واقعیتهای اقتصاد نشان میدهد دلار حتی در نرخهایی بالاتر از ۶۰ هزار تومان دارد چنج میشود. این را هنگام مبادلات کالاهای مصرفی میتوان دید.
سجاد بوربور نیز در این باره توضیح میدهد: بانک مرکزی به طور ظاهری به بازار دیکته کرده که دست بالا را در بازار ارز دارد اما حقیقت ماجرا این نیست. بر اساس علم اقتصاد وقتی داراییهای خارجی بانک مرکزی که رد پای آن در ترازنامه این بانک موجود است، ۲۰ درصد کاهش پیدا کرده یعنی عملا در بازار ارز ریختند. به صورت اسکناس یا حواله و… فرقی نمیکند. وقتی چنین حجم ارزی وارد اقتصاد شده میبینیم که دلار باز هم زیر ۵۰ هزار تومان نرفته است. این یعنی خیلی در قیمتهای بالاتر هم تقاضا داشته است. از این منظر میتوان دید که بانک مرکزی دست بالایی نداشته یا بهتر بگوییم اصلا دستی نداشته است، اما به واسطه اخبار، این تفکر به اقتصاد مخابره شده که بانک مرکزی فعال است، ولی واقعیت این نیست.