سفر دو روزه پوتین به چین در حالی انجام میشود که رهبران غربی به پکن فشار آوردهاند تا اطمینان حاصل کنند صادرات فزاینده از چین به تلاشهای جنگی روسیه کمک نمیکند، چیزی که پکن آن را رد میکند.
اما حتی در شرایطی که استقبال پر زرق و برق از پوتین در پایتخت چین در بیاعتنایی به نگرانیهای غرب در مورد این شراکت انجام شد، به نظر میرسد که پوتین با دستاوردهای علنی اندکی پکن را ترک میکند، اگرچه هنوز مشخص نیست در مذاکرات پشت درهای بسته چه اتفاقی افتاده است.
ناظران می گویند: در حالی که پوتین در دومین روز سفر خود چین را ترک میکند، با وجود لفاظیهای گسترده، اطلاعات در مورد دستیابی به هرگونه معامله بزرگی در این نشست ناچیز است.
یکی از قراردادهایی که ظاهراً امضا نشده است، مربوط به طرحهای خط لوله «قدرت سیبری ۲» است که گاز طبیعی روسیه را به چین منتقل میکند. در حالی که پس از کاهش اتکای اروپا به انرژی روسیه پس از حمله به اوکراین، پوتین میخواهد درآمدهای از دست رفته را جایگزین کند، پکن در مورد چنین توافقی مردد است.
لفاظیهای گسترده، وعدههای ملموس معدود
پوتین همراه با مقامات ارشد امنیتی به پکن سفر کرد که رئیس جمهور روسیه روز پنجشنبه گفت به مذاکرات غیررسمی درباره اوکراین خواهند پیوست. آندری بلوسوف، وزیر دفاع تازه منصوب شده روسیه و سرگئی شویگو، وزیر پیشین و رئیس شورای امنیت روسیه، هر دو شرکت داشتند.
ناظران میگویند پوتین احتمالاً علاقهمند به بحث در مورد حمایت مادی از جنگ یا صنایع دفاعی روسیه بوده است، از جمله تجهیزات دو کاربردهای که ایالات متحده گفته است چین در حال صادرات آن به روسیه است، که پایگاه صنعتی-دفاعی این کشور را تامین میکند. پکن که میگوید نسبت به جنگ بی طرف است، بارها از تجارت خود با روسیه به عنوان بخشی از روابط عادی دوجانبه دفاع کرده است.
اما چنین مذاکراتی ممکن است محدودیتهای مشارکت دو طرف را نشان دهد، حداقل در مورد حمایت چین از روسیه با تسلیحات. تحلیلگران میگویند شی به دنبال حفظ پوتین به عنوان یک شریک نزدیک است، در حالی که همزمان از خطوط قرمز غرب رد نشود.
کرت ولکر، سفیر سابق آمریکا در ناتو گفت: «پوتین به چین رفته است تا از چین کمک بیشتری بخواهد، کمکی که دریافت نخواهد کرد… او قرار نیست از چین سلاح و مهمات و سایر انواع حمایت مستقیم را برای تلاشهای جنگی روسیه دریافت کند.»