یک روزنامه داخلی پیش بینی کرد که در کوتاه مدت بهای دلار در بازار ارز ایران تا ۸٨ هزار تومان و در میان مدت تا ٩٠ هزار تومان افزایش یابد. بی ثباتی بازار ارز و افزایش تورم که موجب اعتصاب و اعتراض کسبه و بازار در ایران طی روزهای گذشته شد، امروز سه شنبه یازدهم دی ماه منشاء برخی مجادلات در مجلس شورای اسلامی بود.
یک عضو مجلس خامنه ای گفت: طرح استیضاح وزیر اقتصاد در مجلس تهیه شده و تعداد قابل توجهی از نمایندگان آن را امضا کردند. حاجیدلیگانی در تذکر شفاهی گفت: افزایش قیمتها، تبعات روانی قیمت ارز و گران شدن کالاهایی که قیمت آن با ارز تعیین میشود از تبعات افزایش قیمت ارز است. به تیم اقتصادی دولت بارها تذکر دادیم، اما اثر نکرد لذا چارهای جز استیضاح وزیر اقتصاد نداریم.
رادیو فرانسه در گزارشی گفت: در حالی که برخی نمایندگان مجلس خواستار استیضاح وزیر اقتصاد دولت پزشکیان شدند، رئیس مجلس شورای اسلامی، سرتیپ پاسدار محمدباقر قالیباف، چنین تدبیری را به سود “دشمنان” ارزیابی و تلویحاً اعتراف کرد که استیضاح دولت در وضعیت بی ثباتی اقتصادی کشور لزوماً بی ثباتی سیاسی را نیز در پی خواهد داشت.
سران نظام نگرانند که مشکلات معیشتی و فقر عمومی جمهوری اسلامی را ضربه پذیرتر و ضعیفتر از آنچه هست بکند. تظاهرات بازاریان تهران در ۹ دی بار دیگر نشان داد که جامعه ایران در حال عبور از مرحله آمادگی قیام به سمت کنشگری فراگیر است. این اقدام اگر چه واکنشی به بحران های اقتصادی و تورم سرسامآور بود، اما در جوهر خود نمونهای از فوران خشم عمومی علیه ظلم و ناکارآمدی نظام محسوب میشود.
این اعتراضات در حالی صورت میگیرد که رکود اقتصادی، تورم افسارگسیخته و کاهش ارزش پول ملی، فضای کسبوکار را فلج کرده است. بسیاری از کسبه قادر به تأمین مواد اولیه یا فروش محصولات خود نیستند. افزایش نرخ دلار و وابستگی اقتصاد کشور به واردات، شرایط را برای فعالان اقتصادی بهویژه در بازار تهران، دشوارتر کرده است.
نرخ دلار که از مرز ۸۰ هزار تومان گذشته، عملاً شریان اقتصادی را مسدود کرده و بازاریان و اصناف را به ورطه تعطیلی کشانده است. این وضعیت، بازاریان را به خیابان کشاند. شعارهای «بازاری باغیرت حمایت، حمایت» و «ببندید، ببندید» آنان آشکار کننده خشم عمومی از فساد ساختاری و ناکارآمدی نظام است.
نقش تاریخی بازار در تحولات سیاسی ایران
تاریخچه بازار تهران نشان میدهد که این نهاد فراتر از یک مرکز تجاری، بهعنوان یکی از بازیگران اجتماعی و سیاسی در ایران عمل کرده است.
بازار تهران از انقلاب مشروطه تا کنون، بهعنوان یکی از بازیگران اصلی، قدرت مردمی را به نمایش گذاشته است. امروز نیز این نقش تاریخی با پیوستن بازاریان به اعتراضات اقشار مختلف، بار دیگر پر رنگ شده است. اعتراض بازاریان نه تنها بر مبنای مسائل اقتصادی، بلکه بر اساس یک سنت تاریخی از مقاومت و مطالبهگری اجتماعی شکل میگیرد.
همبستگی بازار تهران با سایر گروههای معترض نظیر کارگران، بازنشستگان و معلمان، زنجیرهای از مقاومت را شکل داده که استبداد فرتوت دینی قادر به شکستن آن نیست.