گزارش رسانههای بینالمللی از کسادی نمایش انتخابات خامنهای؛ حاکمان ایران برای کسب مشروعیت از دست رفته خود به شرکت مردم در انتخابات نیازمندند.
خبرگزاری رویترز نوشت: این انتخابات آزمایشی است برای ارزیابی مقبولیت اجتماعی نظام حاکم بر ایران، آنهم در شرایطی که ناامیدی نسبت به حل مشکلات اقتصادی و محدودیت آزادی های سیاسی و اجتماعی روبه افزایش است. مخالفان اعلام کردند شرکت در این انتخابات بهمعنای مشروعیت بخشیدن به این رژیم است. این در حالیست که حکام ایران برای کسب مشروعیت از دست رفته خود پس از قیام سراسری سال گذشته، اکنون به حضور گسترده مردم نیاز دارند.
خبرگزاری آسوشیتدپرس هم نوشت: جمهوری اسلامی اولین انتخابات پارلمانی پس از قیام مردمی سال گذشته را در حالی برگزار میکند که این سؤال مطرح است که چه تعداد از مردم در آن شرکت خواهند کرد. خامنهای برای انداختن رأی خود به صندوق در مقابل خبرنگاران ظاهر شد، در حالیکه با دستی لرزان کاغذ رأی را به صندوق میانداخت و به مردم اصرار میکرد هر چه زودتر در رأیگیری شرکت کنند. اما به نظر میرسد حوزههای رأیگیری در تهران، تعداد کمی از رأی دهندگان را مشاهده میکند. فراخوان به تحریم انتخابات، رژیم را تحت فشار قرار داده است.
خبرگزاری فرانسه هم نوشت: حوزههای رأیگیری روز جمعه در بحبوحه ترس از مشارکت پایین باز شد. بهدنبال یک نظرسنجی تلویزیون حکومتی که نشان داد بیش از نیمی از پاسخدهندگان نسبت به انتخابات بیتفاوت هستند، انتظار میرود مشارکت پایین باشد.
شبکه خبری سی.ان.ان هم در گزار شی گفت: به گفته تحلیلگران این انتخابات میتواند شاهد رکورد پایینترین مشارکت باشد. رژیم پیش از انتخابات تلاش کرد تا مشارکت مردمی را افزایش دهد، اما فراخوان برای حضور در پای صندوقهای رأی میتواند با گوشهای ناشنوا مواجه شود. یک زن جوان ۲۳ساله از تهران به ما گفت: نه، من رأی نمیدهم. این انتخابات بهصورت نمایشی و پروپاگاندا برگزار میشود و به نظر من شرکت در چنین رویدادهایی همدستی و کمک به تبلیغات سیاسی آنها است.
وال استریت ژورنال هم نوشت: در ایران تنها رأی علیه حکومت رأیندادن است. انتظار میرود میلیونها نفر در اعتراض به سرکوب و وخامت وضعیت کشور، انتخابات روز جمعه را تحریم کنند. ایرانیان راه های کمی برای ابراز عقیده خود دارند. انتظار میرود بهجای رأیدادن تعداد بیسابقه ای از مردم این انتخابات را تحریم کنند تا مخالفت خود را به ثبت برسانند.
بلومبرگ هم در گزارشی گفت: موضوعی که همه روی آن متمرکزند، نتیجه انتخابات نیست، بلکه میزان شرکت مردم است. چرا که انتخابات در جایی که حزب سیاسی وجود ندارد و همه کاندیداها از قبل کنترل و تعیین شده هستند، آن چیزی نیست که برای بقیه جهان بهعنوان انتخابات شناخته شده است.
خبرنگار فرانس۲۴ هم از تهران گفت: خامنهای از مردم خواست که نه به نامزدها بلکه برای اتحاد و و امنیت جمهوری اسلامی رأی بدهند. دو انتخابات قبلی با پایینترین نرخ شرکتکنندگان در تاریخ جمهوری اسلامی مواجه شدند. بههمین دلیل ولیفقیه از مردم تمنا میکند که از حکومت در برابر دشمنان حفاظت کنند. اما این پیام احتمالا کارآیی نخواهد داشت. آنها انتظار نرخ پایین شرکتکنندگان را دارند و علت آن وضعیت اقتصادی ولی بهطور خاص سرکوب اعتراضات در سالهای اخیر بویژه در سال گذشته است. وقتی با مردم در خیابانها صحبت میکنید آنها میگویند ما رأی نخواهیم داد و دلیلی برای آن وجود ندارد؛ مجلس وضع ما را تغییر نخواهد داد و ما به رژیمی که مردم را بهقتل میرساند رأی نخواهیم داد. این پیامی است که بهطور خاص از سوی جوانان شنیده میشود.
الشرق الاوسط هم نوشت: یک دانشجوی ۲۲ساله در شهر اصفهان گفت من تصمیم گرفتهام که رأی ندهم، زیرا این فقط به تقویت حکومت در ایران کمک میکند. من میخواهم آزادانه زندگی کنم. من به دنبال تغییر رژیم هستم…