نشریه اکونومیست نوشت: عربستان سعودی و اسرائیل به مدت یک دهه روابط مخفیانه داشتهاند. حالا جو بایدن از آنها میخواهد که این رابطه را رسمی و علنی کنند. این نشریه در گزارشی به امتیازاتی که عربستان بری به رسمیت شناختن اسرائیل از آمریکا میخواهد پرداخته است.
به گزارش اکونومیست، عربستان مدتها اصرار داشت که تنها در صورتی اسرائیل را به رسمیت خواهد شناخت که اوشلیم طرح صلح عربی را بپذیرد. این طرح در سال ۲۰۰۲ مطرح شد و عادی سازی روابط جهان عرب با اسرائیل را در ازای عقب نشینی کامل اسرائیل از سرزمینهای فلسطینی عنوان کرده بود. اما ماه گذشته، وزیر امور خارجه عربستان در کنفرانس مطبوعاتی در ریاض در کنار همتای آمریکاییاش دیگر هیچ اشارهای به این موضوع نکرد. او در عوض از پیدا کردن راهی به سوی صلح برای فلسطینیها بحثهایی را مطرح کرد.
به گزارش اکونومیست، سعودیهای به جای این که به دنبال مطالبه از اسرائیل باشند، درخواستهایی از آمریکا دارند. آنها خواهان یک پیمان دفاعی قویتر هستند، چیزی که آمریکا را ملزم به حفاظت از عربستان کند. آنها همچنین دسترسی آسانتر به سلاحهای آمریکایی را میخواهند. عربستان همچنین میخواهد که آمریکا برای راهاندازی یک برنامه هستهای غیرنظامی که شامل تاسیسات غنیسازی اورانیوم در داخل عربستان میشود، به آنها کمک کند.
اکونومیست مینویسد، البته چنین انگیزههای بیسابقه نیست. آمریکا همیشه به تحکیم معاهدات اعراب و اسرائیل کمک کرده است. آمریکا از زمانی که مصر در سال ۱۹۷۹ با اسرائیل صلح کرد، بیش از ۵۰ میلیارد دلار کمک نظامی به این کشور ارسال کرده است. حتی ترامپ برای اینکه امارات متحده عربی را به «پیمان ابراهیم» ترغیب کند، قول فروش جتهای جنگنده اف-۳۵ را داده بود.
به گفته اکونومیست، یک استدلال قابل قبولتر در ظاهر وجود دارد که به رسمیت شناختن اسرائیل از سوی عربستان، میتواند سایر کشورهای عربی را متقاعد به انجام این کار کند. برای چندین دهه، بسیاری از دیپلماتهای غربی مناقشه اسرائیل و فلسطین را مشکل اصلی منطقه میدانستند. اما بهار عربی نشان داد که چنین نظریهای، سادهانگارانه است. دههها حکومت هولناک اقتدارگرایانه، خاورمیانه را در آشوب فرو برد و اسرائیل نقشی در آن نداشت.
بنابراین فشار برای دستیبای به توافق سعودی-اسرائیلی خطر تکرار آن نظریههای معیوب را در پی خواهد داشت، تنها به صورت معکوس آن. موافقان این نظریه میگویند که این امر متحول کننده خواهد بود اما مزایایی که دربارهاش گفته میشود، دور از ذهن به نظر میرسد. به گفته اکونومیست البته این باعث نمیشود که این هدف، بیارزش جلوه کند، تنها آمریکا باید تصمیم بگیرد که آیا این اقدامات ارزش این هزینه را دارد یا خیر.
منبع: یورونیوز