موضوع راهاندازی گشتهای سرکوبگر ارشاد به موضوع کشمکش در درون نظام تبدیل شده است. در حالیکه رئیسی در وحشت از خیزش مردم سراسیمه مدعی است که راهاندازی گشت ارشاد بهدستور او نبوده، یک مقام ارشد نیروی سرکوبگر انتظامی گفته گشت حجاب با دستور مستقیم رئیسی عملیاتی شده است.
روزنامه اعتماد با اشاره به بازگشت گشتهای ارشاد و مسوولیتناپذیری دولت در مورد این بازگشت، به نقل از یک مقام ارشد فرماندهی انتظامی نوشت این طرح با دستور مستقیم رییسجمهوری اجرایی شده است.
در همین حال در کمتر از یک هفته پس از بازگشت گشت ارشاد در سطح شهرها، محسنی اژٰهای، رئیس قوه قضائیه خامنه ای بار دیگر گفت که «کشف حجاب» خلاف شرع و قانون است و از روسای کل دادگستریها خواست «قضات ویژه ای» را برای پروندههای حجاب تعیین کنند.
این در حالیست که گزارش رسانههای حقوقی و فعالان مدنی و حقوق بشر حکایت از آن دارد که یک قاضی جمهوری اسلامی به نام «علی امیدی» نقشی پررنگ در صدور احکام علیه معترضان به حجاب اجباری دارد و مجازاتهای سنگینی برای آنان صادر کرده است.
وبسایت حقوقی دادبان بر اساس شواهدی که به دست آورده، گزارش داده که دادگستری تهران با ارسال پروندههای تشکیل شده علیه زنان به بهانه «عدم رعایت حجاب شرعی» به یک شعبه خاص از مجتمع قضایی ارشاد تهران، در حال تربیت و استفاده از قضاتی شبیه سعید مرتضوی، قاضی دادگاه مطبوعات در دهه ۷۰ و دادستان تهران در دهه ۸۰ است.
این پروندهها به شعبه ۱۰۸۸ مجتمع قضایی ارشاد تهران ارسال و جلسات آن به ریاست «قاضی» علی امیدی تشکیل میشود.
اعتراض چهار انجمن تخصصی روانشناسی به سواستفاده از روانپزشکی
به دنبال چند حکم دادگاههای انقلاب و استفاده از «برچسب بیماری روانی» برای مجازات بانوانی که با سرپیچی از قوانین حجاب اجباری، لباس دلخواه خود را میپوشند، چهار انجمن سلامت در نامهای از قوه قضاییه خامنه ای خواستهاند تا به این رویه جدید پایان دهد.
روسای چهار انجمن فعال در زمینه روانپزشکی و روانشناسی در نامهای به احکام صادر شده اخیر در دادگاههای انقلاب اعتراض کردند. این نامه به امضای روسای انجمن علمی روانپزشکان ایران، انجمن علمی پزشکی روانتنی ایران، انجمن علمی رواندرمانی ایران و انجمن روانشناسی ایران رسیده است.
در این نامه با اشاره به احکام صادر شده برای دو هنرمند زن مخالف حجاب اجباری آمده: «تشخیص اختلالات روانی در صلاحیت روانپزشک است نه قاضی؛همانگونه که تشخیص سایربیماریها در صلاحیت پزشکان است نه قضات.»
در این نامه نسبت به «برچسبزدن به رفتارهای افراد با عناوین تشخیصی روانپزشکی» و نتایج ناخوشایند آن هشدار داده شده است.
به تازگی افسانه بایگان، بازیگر سینما و تلویزیون ایران، در ارتباط با رعایت نکردن حجاب اجباری، به «دو سال حبس تعزیری که تا پنج سال تعلیق شده، دو سال ممنوعالخروجی، دو سال ممنوعیت استفاده از فضای مجازی، مراجعه هفتگی به روانشناس و مطالعه و خلاصهنویسی کتاب» محکوم شد.
پیشتر آزاده صمدی، دیگر بازیگر سینما هم بر اساس حکم دادگاه «باید با مراجعه به مراکز رسمی روانشناسی و مشاوره نسبت به درمان بیماری شخصیت ضداجتماعی بهصورت هر دو هفته یکبار اقدام و گواهی سلامت خود را در پایان دوره درمان ارائه نماید.»
یک پزشک درباره حکم مراجعه به روانشناس در پرونده بازیگران زن سرشناس سینما گفت: «چقدر بد که از مراجعه به یک روانشناس بهعنوان تنبیه استفاده شده است، انگار مجدد داریم تابو سازی و انگسازی میکنیم درحالیکه تمام تلاشها باید برای انگ زدایی باشد. حتی اگر تشخیص مراجعه به روانشناس درست باشد، مگر باید بیماری کسی را جار زد؟ از منظر اخلاق پزشکی حتی اجاه نداریم بیماری کسی را بدون اجازه خود فرد به اعضای خانوادهاش بگوییم.»
خامنهای خطای بزرگ دیگری مرتکب شد
در آستانهٔ سالگرد انقلاب مهسا، رژیم خامنه ای مرتکب یک خبط ناگزیر دیگر شد: راهاندازی گشت بدنام ارشاد. این خبر حتی در مراحل بالینی آن از هماکنون باعث یک تکانهٔ شدید در درون طیفهای حاکمیت و حتی باند حاکم گردیده است. افراد و گروهها و رسانههای ریز و درشت حکومتی در حال انذار و هشدار در بارهٔ تبعات خطرناک این اقدام هستند.
بهار نیوز در یادداشتی که بیانگر یک نوع بههم ریختگی، ندانمکاری و آشفتگی در درون حاکمیت است نوشت: گشت ارشاد برگشته؟ بعد از همه آن گرفتاری ها و اعتراض ها، بعد از اینکه همه یکصدا میگفتند که مسیری که رفتهایم غلط بوده… خوب چرا پس دوباره همان داستان را شروع کردند؟ دوباره تحریک مردم و شروع دوباره داستانی که پایانش معلوم است؟! شما اگر بودید چه میکردید وقتی اقتصاد به مرحله انفجار رسیده و کارگزارهایتان چیزی حالیشان نیست، چه میکردید وقتی هر روز دم خروس ریاکاری و تقلب و رانتخواری و اوقافخواری از یک گوشه بیرون میزد، چه راهی داشتید… و از همه بدتر بیعرضگی و ندانم کاری مجموعه یکدست شده نشان میداد که در چنته هیچ کدامشان چیزی نیست؛ در این وضع چه باید کرد جز اینکه مردم را گرفتار یک بازی تکراری کرد: گشت ارشاد!
این منبع، بازگشت گشت بدنام ارشاد را «قوز بالای قوز نظام!» و «دردسر مضاعف!» نامید و نوشت که این تصمیمگیری در شرایط متعادل و با بهکارگیری قوه تعقل انجام نشده، بلکه مربوط به شرایطی است که در آن غریق به هر خاشاکی چنگ میزنند.
با این توصیف آیا بازگردان گشت ارشاد به خیابان های ملتهب ایران نقطهٔ برونرفت خامنهای است یا افزودن بحرانی بر بحران؟ حاکمان جمهوری اسلامی باید بدانند دیگر هیچ گشت و اقدام سرکوبگرانهای قادر نیست قیام مردم را خاموش کند.