آمریکا یک شبکه فعال را که در تهیه و ارسال قطعات حساس پهپادی به سپاه پاسداران نقش داشتند، تحریم کرد. در مجموع نام پنج شرکت و دو نفر در فهرست سیاه تحریمهای ایالات متحده قرار گرفتهاند. افراد تحریم شده از جمله پاسدار حمیدرضا جانقربانی مدیر عامل شرکت “پیشگام الکترونیک صفه” اصفهان هستند.
علاوه بر افراد یاد شده نام پنج شرکت نیز در فهرست سیاه تحریمهای آمریکا گنجانده شده است. وزارت خزانهداری آمریکا در بیانیه خود توضیح داده است که شبکه تحریم شده علاوه بر تسهیل در تراکنشهای مالی در خرید قطعات مهم برای پهپادهای “شاهد-۱۳۶” سپاه پاسداران کمک کردهاند.
پهپادهای انتحاری سپاه پاسداران نقشی کلیدی در ادامه جنگ تجاوزکارانه روسیه علیه اوکراین دارند. اتحادیه اروپا و دیگر کشورهای غربی نگران همکاریهای نظامی بیشتر جمهوری اسلامی و روسیه هستند.
قطعات شرکتهای اروپایی در پهپادهای سپاه
روزنامه گاردین، چاپ لندن، گزارشی اختصاصی از اجزای فنآوری پیشرفته اروپایی در پهپادهای انتحاری ساخت سپاه پاسداران منتشر کرده است.
این گزارش مینویسد، مقامات اوکراین با ارسال سندی محرمانه برای متحدان غربی خود گفتهاند پهپادهای انتحاری ایرانی که در حملات اخیر به شهرهای اوکراین استفاده شدند، مملو از اجزای ساخت اروپا بودهاند. بر این اساس کییف خواستار ارسال موشکهای دوربرد برای حمله به سایتهای تولید پهپاد در ایران شده است.
در سند ۴۷ صفحهای که دولت اوکراین در ماه آگوست (یک ماه پیش) به دولتهای گروه هفت کشور صنعتی ارسال کرد، ادعا شده که در سه ماه گذشته بیش از ۶۰۰ حمله به شهرها با استفاده از پهپادهای حاوی فناوری غربی صورت گرفته است.
بر اساس این سند که روزنامه گاردین به آن دست یافته است، ۵۲ قطعه الکتریکی تولید شده توسط شرکتهای غربی در پهپاد شاهد-۱۳۱ و ۵۷ قطعه در مدل شاهد-۱۳۶ با برد پروازی ۲۰۰۰ کیلومتر و سرعت ۱۸۰ کیلومتر در ساعت کشف شده است.
در این سند از پنج شرکت اروپایی از جمله یک شرکت لهستانی زیرمجموعه یک شرکت چندملیتی بریتانیایی به عنوان تولیدکنندگان اصلی قطعات شناسایی شده، نام برده شده است.
در این گزارش آمده است: «در میان تولیدکنندگان شرکتهایی هستند که مقر آنها در کشورهای ائتلاف تحریمها قرار دارند: ایالات متحده آمریکا، سوئیس، هلند، آلمان، کانادا، ژاپن و لهستان.»
به گزارش دویچه وله، در عین حال شواهدی دال بر تخلف شرکتهای غربی که قطعات آنها شناسایی شده وجود ندارد. در این سند آمده است که تولید پهپادهای ایرانی با شرایط حاکم منطبق شده و بیشتر از قطعات تجاری موجود استفاده میشود که به ندرت عرضه میشوند یا اصلاً کنترل نمیشوند.
بر اساس گزارش اوکراین، دادههای گمرکی نشان میدهد که “تقریباً تمام واردات به ایران از ترکیه، هند، قزاقستان، ازبکستان، ویتنام و کاستاریکا صورت گرفته است”.