وزیر خارجه جمهوری اسلامی پیش از دور دوم مذاکرات با آمریکا پیام خامنهای به پوتین را به مسکو میبرد. این خبر در حالی اعلام میشود که شورای فدراسیون، مجلس علیای روسیه امروز معاهده راهبردی با جمهوری اسلامی را تصویب کرد.
عراقچی روز چهارشنبه اعلام کرد سفر او به روسیه با هدف تحویل پیام کتبی رهبر جمهوری اسلامی به ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه انجام میشود.
عراقچی در حالی عازم مسکو است که دور دوم مذاکرات با آمریکا قرار است روز شنبه آینده در عمان برگزار شود.
با وجود آن که منابع خبری پیشتر از برگزاری دور بعدی مذاکرات در رم؛ پایخت ایتالیا خبر داده بودند اما وزارت خارجه جمهوری اسلامی میگوید مذاکرات دور دوم نیز در مسقط؛ پایتخت عمان برگزار خواهد شد.
به باور برخی از مفسران، تغییر موضع جمهوری اسلامی در خصوص محل برگزاری دور دوم نشست با آمریکا، ممکن است به این دلیل باشد که در ایتالیا به دلیل حضور خبرنگاران بینالمللی، روند خبررسانی در خصوص جزییات مذاکره شفافتر خواهد بود.
سفر عراقچی به مسکو در حالی صورت می گیرد که استیو ویتکاف، نماینده ویژه ترامپ در مصاحبه با فاکس نیوز به موضوعات تازهای اشاره کرده که میتواند روند مذاکرات پیش رو با رژیم ایران را پیچیده کند.
وی که پیشتر از لزوم محدود شدن غنی سازی اورانیوم در ایران تا سطح ۳.۶۷ درصد سخن گفته بود به نوعی خواستار برچیده شده کل برنامه هستهای و مذاکره بر سر توان موشکی رژیم ایران شده است.
سفر وزیر خارجه رژیم ایران به مسکو که با چنین اظهارات متفاوتی از سوی نماینده آمریکا همزمان شده میتواند حکایت از تلاش تهران برای هشدار نسبت به مخاطرات به نتیجه نرسیدن مذاکرات جاری با آمریکا داشته باشد.
عراقچی در پاسخ به ویتکاف گفته: حق غنیسازی قابل مذاکره نیست اما حاضریم اعتمادسازی کنیم.
نورنیوز رسانه نزدیک به شورای عالی امنیت جمهوری اسلامی در مطلبی سفر عراقچی به مسکو پیش از دور دوم مذاکرات با آمریکا را «بخشی از راهبرد بزرگتر تهران برای حفظ خطوط قرمز هستهای و در عین حال بهره گیری هوشمندانه از ظرفیت شرکای راهبردی» جمهوری اسلامی توصیف کرده است.
این در حالیست که روسیه گفته اگر به رژیم ایران حمله نظامی شود، در کنار شریک راهبردی خود در تهران نخواهد بود!
در همین حال رئیسجمهور آمریکا روز گذشته با دستیاران ارشد امنیت ملی خود برای بحث در مورد ایران جلسه برگزار کرد. خبر برگزاری این جلسه را نخستین بار سایت اکسیوس منتشر و خبرگزاری رویترز روز چهارشنبه به نقل از «منابع آگاه» آن را تأیید کرد.
بر اساس گزارشها، جلسهٔ یاد شده در «اتاق بحران» کاخ سفید برگزار شد که معمولا از آن برای تصمیمگیریهای مهم یا انجام عملیاتهای نظامی استفاده میشود.
نزدیکی با روسیه، آمریکا را در تقابل با جمهوری اسلامی جدیتر میکند
حشمتالله فلاحتپیشه رییس پیشین کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی پیش تر در مورد رابطه به اصطلاح راهبردی با روسیه به سران نظام هشدار داده و گفته بود: وقتی نام یک مناسبت را «راهبردی» میگذارند، باید نتایج عملی و راهبردی داشته باشد. ایران هم با چین و هم با روسیه موافقتنامههای راهبردی امضا کرده، اما به رغم این موافقتنامهها، هیچیک از این سه گانه راهبردی بهطور عملیاتی تحقق نیافته است. بهعنوان مثال، در حال حاضر ایران و آمریکا در آستانه جنگ قرار دارند و ما مواضع خنثی چین و روسیه را مشاهده میکنیم. این نشاندهنده آن است که این رابطه برای ایرانیها راهبردی بوده، اما برای آنها یک رابطه تاکتیکی است و ایران در اوج تنهایی راهبردی به سر میبرد که حاصل تاکتیکهای چین و روسیه بود.
این استاد روابط بینالملل عنوان کرد: در چنین شرایطی، نشستهای جانبی در پکن برگزار میشود که در آنها کلیگویی صورت میگیرد. من معتقدم در شرایط کنونی، بدون آن سهگانه راهبردی، هرگونه نزدیکی ایران به چین و روسیه نه تنها سودی برای ایران ندارد، بلکه آمریکاییها را در تقابل با ایران جدیتر میکند.