با وجود مخالفتها و واکنشهای گسترده جهانی، پاکستان رسما روند اخراج اجباری «مهاجران غیرقانونی» افغانستانی را آغاز کرد. دولت اسلام آباد اعلام کرده ۱.۷ میلیون مهاجر افغانی فاقد مدرک معتبر اقامت هستند که مطابق تصمیم این کشور باید اخراج شوند.
شماری از رسانههای پاکستانی به نقل از مقامهای دولت پاکستان نوشتهاند که عملیات بازداشت مهاجران افغانستانی که مدرک قانونی اقامت ندارند، از امروز چهارشنبه ۱۰ میزان/۱ نوامبر آغاز شده است.
جیونیوز پاکسان نوشته که تاکنون ۵ هزار مهاجر در شهرهای کراچی، راولپندی و چند شهر دیگر پیش از اخراج شدن، بازداشت شده و به بازداشتگاهها فرستاده شدهاند.
یک روز پیشتر هم سرفراز بوگتی، سرپرست وزارت داخله پاکستان گفته بود که از روز پنجشنبه ۲ نوامبر عملیات بازداشت و اخراج «مهاجران غیرقانونی» شروع خواهد شد.
همزمان با آغاز روند اخراج اجباری این پناهجویان که خیلیهایشان از مجازات و کشتار انتقامجویانه طالبان فرار کردهاند، نهادهای جهانی زیادی در مخالفت با آن صدا بلند کرده و خواهان توقف فوری این روند شدهاند.
ریچارد بنت، گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشری از پاکستان خواسته تا با لغو برنامه اخراج دستهجمعی مهاجران و پناهجویان، «از یک بحران دیگر» در افغانستان جلوگیری کند.
عفوبینالملل هم ساعاتی پیش از آغاز روند اخراج اجباری مهاجران، در اعلامیهای خواهان لغو فوری این تصمیم شد و تاکید کرد که «پاکستان باید مکلفیتهای بینالمللی خود را عملی کند.»
عفوبینالملل از بازگشت اجباری این پناهجویان به افغانستان زیر حاکمیت طالبان نگران است و گفته که بازگشت اجباری به افغانستان، زندگی پناهجویان به ویژه زنان و دختران را که به دلیل جنسیتشان با سرکوب و نقض حقوق بشر روبهرو هستند، با خطر روبهرو میکند.
نصیر احمد فایق، سرپرست نمایندگی سیاسی افغانستان در سازمان ملل هم از پاکستان خواسته که نظر به فقدان وضعیت قانونی و وخامت اوضاع افغانستان زیر اداره طالبان، در تصمیم اخراج دستهجمعی مهاجران و پناهندگان تجدید نظر کند.
به گزارش رادیو فرانسه فایق که در نشست کمیته سوم مجمع عمومی سازمان ملل سخنرانی میکرد، با تاکید بر بازگشت «داوطلبانه ایمن و باعزت» و مطابق به اصول پذیرفتهشده بینالمللی در مورد تصمیم اخیر پاکستان گفت که «ما عمیقا نگران تصمیم اخیر پاکستان برای اخراج پناهجویان افغان ثبتنشده از اول نوامبر ۲۰۲۳ هستیم. ما از پاکستان میخواهیم که با توجه به وخامت اوضاع در افغانستان، جایی که تهدیدات، آزار و اذیت و ناامنی همچنان ادامه دارد، در این اقدام تجدید نظر کند.»