عباس عبدی، تحلیلگر سیاسی در روزنامه اعتماد نوشت: اظهارنظر درباره اتفاقاتی که در اداره کل ارشاد اسلامی گیلان رخ داد، مستلزم رسیدگیهای رسمی است که یا انجام نمیشود یا منتشر نمیشود یا آنقدر طولانی میشود که اثرگذاری تحلیل را از میان میبرد؛ بنابراین چارهای نیست جز اینکه باید به حواشی آن پرداخت. اولین چیزی که از این افشاگری نزد مخاطب دیده میشود، تعجب و نگرانی از آینده است.
نکته مهمتر اینکه چگونه به خود اجازه میدهید که جایگاه ارشادی و هدایتی برای خود تعریف کنید، در حالی که نمیتوانید و نتوانستهاید حتی مدیران وزارتخانه خود را هدایت کنید، آن هم نه هدایتی در سطح عالی و متوسط، حتی در سطح خرد و پیش پا افتاده و پرهیز از محرمات بدیهی. مدیرانی که تا این اندازه متخلف باشند از چه کار یا خلاف دیگری پرهیز خواهند کرد؟
این رویداد نشان داد که بسنده کردن بر تقوای درونی افراد راهگشای اداره امور نیست، تا هنگامی که نهادهای نظارتی مستقل و رسانهها در صحنه نباشند، دلیلی ندارد که سرنوشت خود را به تقوای درونی این و آن گره بزنیم، آن هم در وضعیتی که رواج ریاکاری مانع از سنجش هر گونه تقوایی میشود.
صادقانه باید گفت که مهمترین نتیجهای که از این اتفاق ناروا باید گرفت، این است که مدیران وزارتخانه دست از ادعاهای عجیب و غریب خود برای هدایت جامعه بردارند. به جای هدایت مردم و تولید فرهنگ اسلامی و انقلابی قدری به خود بپردازند. حالا هم میخواهند ۴۰۰ نفر دیگر را به نام حزباللهی به وزارتخانه تزریق کنند، مگر نه اینکه نتیجه این رویکرد جلوی چشم شماست، این شوخیها را بگذارید کنار، بگویید که میخواهید دوستانتان را بیاورید، همچنانکه پیشتر هم چنین بوده و نتیجه را همه دیدند. اگر یک ساختار پاسخگو و شفاف بود پس از این واقعه کل سیستم زیر و رو میشد، ولی دریغ از تکان خوردن یک قطره آب در دل این وزارتخانه.