گزارش شفاهی هیات حقیقت یاب بین المللی درباره نقض گسترده حقوق بشر در ایران به شورای حقوق بشر سازمان ملل امروز در ژنو قرائت شد و بحث ها پیرامون این گزارش ادامه دارد.
نمایندگان کشورهای غربی در اظهارات خود با لحنی تند در محکومیت جنایات جمهوری اسلامی بجای نام بردن از ایران از واژه رژیم استفاده کردند که باعث عصبی شدن نماینده جمهوری اسلامی شد. او در حالیکه جلسه را ترک می کرد گفت استفاده از این کلمه «مودبانه» نیست. اما رئیس جلسه گفت در جلسات قبلی هم از این کلمه برای اشاره به برخی حکومت ها استفاده شده است.
نماینده جمهوری اسلامی که به شدت آشفته و عصبی به نظر می رسید گفت: برخی سخنرانان مقررات را رعایت نمی کنند و زبان غیرمحترمانه به کار می برند. نمایندگان باید برای اشاره به کشورها از نام آنها استفاده کنند.
رئیس جلسه هم در پاسخ گفت که استفاده از نام رژیم در جلسات دیگر به کار رفته و مجاز است مشروط به اینکه با اوصاف توهین آمیزی همراه نشود.
در این هنگام بود که نماینده جمهوری اسلامی جلسه را ترک کرد.
رئیس جلسه پس از سرگیری بحث ها گفت که از نمایندگان می خواهد از زبانی استفاده کند که قابل قبول باشد. او در مورد استفاده از واژه رژیم اظهار نظری نکرد و صرفا از نمایندگان خواست تا زبان مودبانه به کار گیرند.
در ادامه یکی از مقامات شورای حقوق بشر گفت: حکومت ایران هنوز با این هیات همکاری نکرده است.
نماینده آمریکا هم گفت که مقامات حکومت ایران از اعدام به منظور ارعاب معترضان و منتقدان بهره برداری می کند. او خواستار اقدام جهانی برای توقف این اقدامات شد.
نماینده استرالیا هم گفت که با وجود محکومیت و انتقاد جهانی سرکوب معترضان در ایران ادامه داشته است. وی از اعضای شورای حقوق بشر خواست از اقدامات شورا در مورد ایران حمایت کنند.
نماینده اتحادیه اروپا در شورای حقوق بشر هم سخنرانی کرد و با نام بردن از ۷ معترض اعدام شده توسط جمهوری اسلامی با محکوم کردن این سیاست که آن را تکاندهنده خواند، خواستار توقف اعدام ها در ایران و همکاری حکومت این کشور با هیات حقیقت یاب بین المللی شد.
نماینده بریتانیا هم از کشتن صدها نفر، بازداشت و شکنجه معترضان، سرکوب آزادی و حق انتقاد پس از قتل مهسا امینی سخن گفت و افزود که سال گذشته این شورا گفت که ناظر ساکت سرکوب مردم ایران نخواهد بود.
او گفت که هفت ماه پس از آن، هنوز مردم ایران از حق بشر ابتدایی محروم هستند و حال زمان عدالت برای مردم ایران و تساوی و آزادی برای مردم ایران فرا رسیده است. او خواستار اقدامات جهانی برای حق آزادی بیان در ایران شد.
نماینده اسپانیا هم گفت که از موضع اتحادیه اروپا حمایت می کند و اقداماتی مانند شکنجه، بازداشت و اعدام را محکوم می داند. او گفت که در جریان اعتراضات ایران، صدها نفر از جمله شماری نوجوان افراد خردسال جان خود را از دست دادند. او گفت که ایران همچنان به نقض فاحش حقوق بشر ادامه می دهد.
نماینده فرانسه نیز با تشکر از هیات حقیقت یاب و اعلام حمایت از آن، گفت که سرکوب ایرانیان معترض توسط رژیم ایران را محکوم میکند.
نماینده ایسلند هم از هیات حقیقت یاب حمایت کرد و گفت که نقض حقوق بشر و تبعیض علیه زنان و دختران در ایران نگران است. او خواستار پاسخگویی و مجازات کسانی شد که مردم ایران را سرکوب کرده اند. او گفت که تاریخ نشان داده است که پاسخگویی کلید آشتی است.
در ادامه رئیس هیات حقیقت یاب بین المللی به موضوع مسمومیت های زنجیره ای دختران دانش آموز در ایران اشاره کرد و گفت که هیات این موضوع را به عنوان نقض حق آموزش دختران ایرانی، بررسی خواهد کرد.
سارا حسین گزارشهای مربوط به ایران را تکان دهنده خواند و به خطاب به دولت های عضو شورای حقوق بشر و سازمان های ناظر در آن اعلام کرده که بر اساس گزارش های دریافتی، گرفتن اعترافات اجباری از بازداشت شدگان تحت شکنجه و اعمال خشونت بار ادامه دارد
به گزارش بی بی سی، در نشست امروز شورای حقوق بشر سازمان ملل، کشورهای چین و روسیه و سوریه و کره شمالی از جمهوری اسلامی حمایت کردند.