روابط حکومت ایران و اروپا رو به وخامت است اما در حال حاضر نمیتوان گفت که سطح تنش تا کجا پیش می رود و آینده این روابط به کدام سمتوسو خواهد رفت. در طول این سالها اروپا (برخلاف آمریکا) همواره تمایلی به ایجاد تنش با ایران نداشته است. علت این امر هم تفاوت دیدگاه اروپاییها با آمریکاییهاست. اروپا همواره مخالف منزوی کردن و افزایش فشار بر ایران بوده است؛ در واقع اروپاییها گمان میکردند با تعامل با ایران میتوانند رفتار ایران را کنترل کنند.
نکته مهمی که میتوان اکنون به آن اشاره کرد تغییر رفتار اروپاییهاست. در گذشتهای نهچندان دور رفتار اروپاییها از ملایمت بیشتری برخوردار بود، بهطوری که آنها تمایل داشتند امتیازهای بیشتری به ایران بدهند. به این معنا که آژانس پرونده هستهای ایران را ببندد و قال این قضیه را بکند. اما در شرایط کنونی نهتنها این امتیاز به ایران داده نمیشود بلکه نوع برخوردها، گفتهها و بیانات مقامات اروپایی هم تندتر شده است. در واقع برخلاف چند سال پیش که اروپاییها موضع نرمتری نسبت به آمریکا داشتند در حال حاضر موضع تندتری اتخاذ کردهاند بهطوری که چند گام از آمریکا جلوتر هستند. بنابراین مواضع تند اروپاییها در زمینه هستهای و حتی حقوق بشر ناشی از اهمیت موضوع همکاری پهبادی و موشکی با روسیه ست.
خبرگزاری تسنیم وابسته به سپاه پاسداران امروز در گزارشی گفت: کشورهای اروپایی با نزدیک شدن به موعد رفع تحریمهای موشکی قصد دارند وارد اجرای مرحله بعدی میدانی شوند که به کمک اوکراین علیه ایران طراحی کردهاند.
خبرگزاری رویترز به نقل از چهار منبع آگاه گزارش داد که دیپلماتهای اروپایی به رژیم ایران گفتهاند که قصد دارند تحریمهای موشکی بالستیک اتحادیه اروپا را که در ماه اکتبر در چارچوب برجام منقضی میشود، حفظ کنند؛ گامی که میتواند واکنش تلافیجویانه تهران را برانگیزد.
دیپلماتهای اروپایی در گفتوگو با رویترز برای حفظ تحریم موشکی اتحادیه اروپا علیه رژیم ایران سه دلیل ذکر کردهاند: «استفاده روسیه از پهپادهای ایرانی علیه اوکراین، احتمال انتقال موشکهای بالستیک ایران به روسیه و محروم کردن ایران از مزایای توافق هستهای چونکه تهران مفاد این توافق را نقض کرده است.
در این گزارش آمده است که حفظ تحریمهای اتحادیه اروپا نشاندهنده تلاشهای غرب برای ممانعت از تولید سلاحهای هستهای توسط ایران با وجود فروپاشی توافق سال ۲۰۱۵ است.
یک دیپلمات غربی که خواست نامش فاش نشود به رویترز گفت: «به ایرانیها به طور صریح در مورد حفظ تحریمها توضیح داده شد و اکنون پرسش این است که ایرانیها چه گامهای تلافیجویانهای ممکن است بردارند و این گامهای احتمالی چه خواهد بود؟».
قدرتهای اروپایی از افزایش روابط دفاعی بین تهران و مسکو به شدت نگران هستند. جمهوری اسلامی به روسیه پهپادهای جنگی تحویل داده و روسیه از این پهپادها در جنگ اوکراین استفاده کرده است. اروپاییها اکنون نیز احتمال میدهند که ایران موشکهای بالستیک خود را به روسیه تحویل دهد.
این در حالیست که بر اساس اطلاعاتی که در ادامه افشاگریهای «گروه لبدوختگان» در مورد شرکتهای فعال در برنامه پهپادی و موشکی سپاه پاسداران در اختیار ایراناینترنشنال قرار گرفته است، شرکتی به نام “تیک” امسال چندین مرتبه آموزش تولید موشک، تولید پهپاد و استفاده از آنها را به روسیه ارائه داده است.
در حالی که استفاده روسیه از پهپادهای شاهد-۱۳۶ ایران علیه اوکراین، جمهوری اسلامی را با بحرانی جدی مواجه کرده است، به تدریج نام شرکتهای پوششی مورد استفاده سپاه در گریز از تحریم افشا میشود.
پیش از تیک، شرکت چکاد صنعت آسماری زیر پوشش چکاد صنعت فراز آسیا، داریا فنآور برهان شریف با پوشش شرکت سدید سازه پرواز شریف در ساخت قطعات و بدنه پهپادهای شاهد-۱۳۶ شناسایی شده بودند.