ایرانِ تحت حاکمیت خامنه ای در قعر جدول جهانی حفظ محیطزیست قرار دارد. در سالی که گذشت، مدیریتی در سازمان محیطزیست حکمفرما شد که آه از نهاد همه مدافعان و دوستداران محیطزیست بلند کرد. از مهمترین و بدترین اتفاقاتی که رخ داد، میتوان به ترویج شکار حیوانات، صدور و فروش پروانه شکار اشاره کرد.
محمدعلی یکتانیک، کارشناس محیطزیست و تیمارگر حیاتوحش، راوی این صحبتها و بر این باور است که محیطزیست ایران از مرحله بحران عبور کرده و وارد مرحله اضطرار شده و اضطرار، یک مرحله قبل از انهدام است.
این فعال محیط زیست با اشاره به فراخوان فروش پروانههای شکار با مبالغ هنگفت، که در زمستان ۱۴۰۳ رسانهای شد، بیان میکند: «نکته حائز اهمیت در خصوص فروش پروانههای شکار با تعرفه دولتی ۳ هزار دلار، این است که هزینه دریافتی در ازای این مجوزها اصلاً وارد صندوق محیطزیست نمیشود و این فقط یک روی سکه است. در سوی دیگر ماجرا، شرکتهای واسطهای تحت عنوان اکوتوریست شکار وجود دارند که همین پروانه دولتی ۳۰۰۰ دلاری را میخرند و در مزایده خارج از ایران با قیمت ۳۰ هزار یورو میفروشند، یعنی بیش از ۱۰ برابر و اسم این کار را گذاشتهاند ارزآوری؛ در صورتی حتی یک ریال از این پولها وارد کشور نمیشود.»
او ادامه میدهد: «برای اینکه کارشان را هم تطهیر کنند، عوامفریبانه میگویند که طبق دستورالعمل اتحادیه بینالمللی حفاظت از طبیعت (IUCN) “شکار، ابزار حفاظت است.” این اتحادیه در خواب هم نمیدید که عدهای در رأس قدرت، از این موضوع علیه سرزمینشان سوءاستفاده کنند. شکار، فقط و فقط در صورت مدیریت صحیح و با رعایت استانداردهای جهانی میتواند ابزار حفاظت باشد؛ که این مورد به هیچ وجه در کشور ما در نظر گرفته نشده است.»
این کارشناس با اشاره به افزایش صید بیرویه آبزیان در جنوب کشور، خاطرنشان میکند: «وضعیت حیاتوحش آبی کشور هم دستکمی از خشکی ندارد. در جنوب کشور دریا را به معنای واقعی کلمه تخلیه کرده و ریز و درشت را صید میکنند؛ حتی بخشی که خوراکی نیست، مثل سفرهماهیها و عروس دریایی و… هم صید شده و تبدیل به پودر ماهی میشوند. آقایان متولی هم به جهت منافع مالی، همگی رفتهاند کارخانه پودر ماهی تأسیس کردهاند. این موارد نشان میدهد که محیطزیست ایران از مرحله بحران عبور کرده و وارد مرحله اضطرار شده و اضطرار، مرحلهی قبل از انهدام است. در یک کلام، ما در قعر جدول جهانی حفاظت از محیطزیست هستیم.»
دیگر زمینی برای دفن زباله باقی نمانده است
رئیس مرکز محیط زیست شهرداری تهران گفته: دیگر زمینی در تهران باقی نمانده است که بخواهیم مدام زبالهها را دفن کنیم
صدرالدین علیپور به خبرگزاری ایلنا گفته است: «روش دفن و امحا زباله در تهران اصولی نیست و تبعات فراوانی در پی دارد. باید زباله از مبدا تفکیک شده و درصد کمی از آن دفن شود.»