اکونومیست نوشت: پوتین برای احیای اقتدار خود به سرکوب بیرحمانهتر خواهد پرداخت، اما دیر یا زود توان خود را برای مدیریت اوضاع از دست خواهد داد.
این نشریه نوشت: جهان باید برای این موضوع آماده باشد. یکی از محتملترین خطرات ناشی از فروپاشی نظم در روسیه، سرنوشت هزاران کلاهک اتمی این کشور است که بسیار ترسناک است.
ترامپ هم تایید کرد: پوتین تضعیف شده
رئیس جمهور سابق آمریکا که رابطه خوبی با رئیس جمهور روسیه داشته می گوید: شورش چند روز پیش گروه نظامی واگنر در روسیه به تضعیف ولادیمیر پوتین منجر شده است.
ترامپ در گفتگو با خبرگزاری رویترز گفت: شما میتوانید بگویید پوتین هنوز قدرتمند است اما او مسلما دستکم در ذهن خیلی از مردم تضعیف شده است.
ترامپ که در زمان ریاست جمهوری خود با ولادیمیر پوتین دوستی برقرار کرده بود، گفت: بزرگترین کاری که آمریکا باید حالا انجام دهد برقرار کردن صلح است-اینکه مقامهای روسیه و اوکراین را به منظور فشار وارد کردن برای صلح نزد یکدیگر بیاورد. شما میتوانید چنین کاری کنید. اکنون زمان انجام این کار است. این که دو طرف را به منظور إعمال فشار برای صلح نزد یکدیگر بیاوریم
ترامپ همچنین درباره گزارش اخیر در رسانههای آمریکا درمورد تاسیسات جاسوسی چین در جزیره کوبا واقع در ۱۴۵ کیلومتری از ساحل آمریکا گفت: باید به پکن ضربالأجلی ۴۸ ساعته برای خروج از این محل داده شود.
حال و روز پوتین به روایت اکونومیست
پس از شورش واگنرها، از نظر تاکتیکی، جنگ برای روسیه سختتر خواهد شد و از بُعد استراتژیک، برای مسکو پیروزی در جنگ دشوارتر میشود و قدرت ولادیمیر پوتین عمیقا زیر سوال میرود. شورش واگنرها، استراتژی روسیه را نیز زیر سوال بردهاست. از آنجایی که حمله اولیه آنها شکست خورده، نظریه پیروزی پوتین این بودهاست که غرب باید به این باور برسد که حمایتش از اوکراین، اتلاف پول و کاری بیهوده است. با این وجود، پریگوژین نشان داد که شاید زمان به نفع پوتین و طرف روسی نباشد.
نشریه اکونومیست نوشت: در بهار ۲۰۲۲ و از زمانی که مشخص شد که حمله روسیه به اوکراین دچار تزلزل شدهاست، نقشه ژنرالها برای این جنگ دچار بحران شد و از همان زمان مشخص بود که اختلاف آنها در صحنه نبرد، میتواند فرماندهان روس را به جان یکدیگر بیاندازد. انشقاق درونی و تفرقه میان آنها، گام مهمی برای انتقال این پیام به مردم روسیه بود که برنده جنگ نیستند و کشور هزینه گزافی برای ارضای حس غرور ولادیمیر پوتین، رییسجمهور روسیه، میپردازد.
پوتین در ماجرای اخیر از خود ضعف نیز نشان داد. او در سخنرانی صبح شنبه خطاب به مردم روسیه، که آشکارا نشانههای عصبانیت و خشم در آن دیده میشد، پریگوژین را خائن خطاب کرد و وعده مجازاتش را داد. با این حال اتهامات علیه پریگوژین در چارچوب توافقی که با میانجیگری الکساندر لوکاشنکو، رییسجمهور بلاروس انجام گرفت، لغو شد. در دنیای پوتین، رهبران قدرتمند هیچگاه با خطاکاران مدارا نمیکنند و از دیکتاتور کوچکتر همسایه درخواست کمک نمیکنند.
از نگاه تاکتیکی، شورش واگنرها، ارتش روسیه را متشتت میکند و تمرکز آنها را از بین خواهد برد. در خط مقدم و در سنگرهای رزم، مردانی که به آنها گفته شده تا جان خود را برای این جنگ فدا کنند، اکنون میدانند که از سویی پریگوژین یک فرد فاسد است و از سوی دیگر فرماندهانشان، بر سر قدرت به شدت با یکدیگر اختلاف دارند. در سربازخانهها و پادگانها هم افسران نظامی بر سر دوراهی تمرکز بر جنگ و سرنوشت آیندهشان قرار گرفتهاند. آنها میداند که اگر جنگ قدرت در میان باشد، باید در سمت پیروز بایستند.