پهپادهای بدنام (شوم) نامگذاری ویژه رسانههای غربی و دولت اوکراین برای پهپادهای ایرانی است که ادعا میشود از سوی مسکو در جنگ به کار گرفته میشوند. پهپادهای انتحاری شاهد ۱۳۶ در رسانههای غربی به استعاره از عملیاتهای انتحاری خلبانهای ژاپنی در جنگ جهانی دوم علیه ارتش آمریکا، به «پهپادهای کامیکازی» نیز معروف شدهاند.
سایت فرارو نوشت: فراتر از ماجرای پهپادهای انتحاری، اخیرا برخی رسانهها قصد دارند، پای قایقهای انتحاری ایرانی را به میانه جنگ اوکراین باز کنند. سایت «اوراسیا ری ویو» در گزارشی به تحلیل ویدئویی ۱۸ ثانیهای از حمله یک قایق انتحاری به یک پل در جنوب اودسا پرداخته است. در این ویدئو، یک قایق انتحاری وابسته به روسها به ستونها نگهدارنده پل حملهور و پس از حدود هشت ثانیه منفجر میشود.
در ادامه اوراسیا ری ویو، به گمانهزنی پیرامون این حمله میپردازد و این پرسش را مطرح میکند که «آیا ایران قایقهای انتحاری به روسیه داده است؟»
اگر چه این رسانه به نقل از یک متخصص مسائل نظامی فرضیه ارسال قایق انتحاری ایران به روسیه را ضعیف میداند، ولی مطرح شدن چنین موضوعی در حد یک پرسش هم از اهمیت ویژهای برخوردار است. به وضوح میتوان روایتسازیای جدید را در ارتباط با ورود قایقهای تندرو انتحاری و بدون سرنشین ایران به جنگ اوکراین مشاهده کرد.
افزون بر طرح دو موضوع پهپادهای انتحاری چندمنظوره و قایقهای تندرو بدون سرنشین، در دو روز گذشته رسانههای غربی، به شکلی هدفمند، نمایش پهپاد شاهد ۱۳۶ و موشکهای بالستیک در مراسم ۲۲ بهمن امسال را بازتاب دادند. برخی از ناظران سیاسی غربی چنین نمایشی را به عنوان پیام نمادین ایران به غرب و تاییدی بر موضوع استفاده از این پهپادها در جنگ اوکراین ارزیابی کردند.
این منبع داخلی افزود: در چند ماه اخیر موضوع مشارکت ایران در جنگ و همکاری با روسیه، به دستاویزی برای اعمال فشار و تحریم اروپا و آمریکا تبدیل شده است و ماجرای پهپادها هر روز ابعاد جدیدتر، ویژهتر و البته پیچیدهتری به خود میگیرد.
امروز درست یک سال از حمله نظامی روسیه با اوکراین سپری میشود. خواسته یا ناخواسته، حالا ایران به عنوان بازیگر نزدیک و حامی مسکو شناخته میشود. در حالیکه ایران نمیخواهد درگیری فعالی در جنگ داشته باشد، غربیها پای تهران را به میانه بحران کشیدهاند.
رسانههای غربی مدام با نمایش پهپادهای انتحاری ایران به بیان اطلاعاتی پیرامون توان مانور و ویژگیهای خاص آن می پردازند. با توجه به خوراکسازی ماههای اخیر غرب در مسیر ایرانهراسی، آن را میتوان در مسیر تقویت استراتژی اجماعسازی جهانی علیه ایران، مورد ارزیابی قرار داد.