یک کارشناس سعودی گفته: عربستان با رژیم ایران توافق کرد، چون تهران در ضعیفترین موقعیت خود قرار دارد
به گزارش یورونیوز، ناظران خارجی از دیدگاههای مختلف انگیزههای جمهوری اسلامی و عربستان را برای امضای توافق اخیر مطرح کردند. اما کمتر این توافق از دیدگاه سعودی مورد بررسی و مطالعه قرار گرفته است. هرچند غالب تحلیلگران میگویند ریاض پس از ناامیدی از وابستگی امنیتی به ایالات متحده تصمیم گرفته به صورت مستقیم با رقیب منطقهای خود یعنی حکومت ایران وارد مذاکره شود، اما برخی از کارشناسان سعودی نگاه متفاوتی دارند.
یک استاد روابط بینالملل و استادیار در موسسه مطالعات دیپلماتیک سعود الفیصل در ریاض در این خصوص به یورونیوز فارسی میگوید: این حکومت ایران است که وعده داده حملات خود به عربستان و حمایتهایش از حوثیها را متوقف کند و در مقابل هم عربستان میپذیرد که با تهران رابطه برقرار کند.
منصور المرزوقی که مدیر مرکز مطالعات استراتژیک این موسسه وابسته به وزارت خارجه عربستان نیز است همچنین در این گفتگو میگوید این توافق به این دلیل حاصل شد که حکومت ایران در ضعیفترین وضعیت خود طی چند دهه اخیر قرار دارد و ریاض از این فرصت ایدهآل استفاده کرده است.
وی گفت: حکومت ایران وعده میدهد که به تجاوز علیه عربستان خاتمه دهد و در مقابل ریاض هم میپذیرد که روابط دیپلماتیک خود را از سر بگیرد. این مبنای توافق میان دو کشور است.
این کارشناس سعودی افزود: اعتراضات داخلی رژیم ایران را تضعیف کرده است. این اعتراضات مشروعیت رژیم را به شدت تضعیف و بر شکافهای داخلی و جنگ قدرت تأکید میکند و اعتراضات، همکاری کشورهای غربی با جمهوری اسلامی را دشوار و پرهزینه می کند.
وی افزود: به باور من همه این ضربات راهبردی این سوال را بر تهران تحمیل کرد: آیا حفظ دخالت و نفوذ در جهان عرب قابل قبول است؟ اگر بله، برای چه مدت؟ و به چه قیمتی؟ آیا توانایی تحمل این هزینه را دارد؟…یک چیز باید کاملاً روشن باشد: رژیم ایران تمام وزن استراتژیک خود را از دست نداده است، اما جمله ترکی الفیصل (مقام سابق اطلاعاتی عربستان) دو دهه پیش بیش از هر زمان دیگری امروز قابل استناد است: جمهوری اسلامی ببر کاغذی با پنجه های فولادی است…
این کارشناس سعودی در پایان گفت: چه رژیم ایران به تعهدات خود پایبند باشد و چه به آن عمل نکند، عربستان برنده این توافق است. اگر رژیم ایران توافق را نقض کند، ضربه سختی بر روابط خود با چین وارد میسازد و در این صورت معادله هزینه- فایده به سود ریاض تغییر خواهد کرد.