بر اساس گزارش رسیده به سازمان حقوق بشری ههنگاو، شهاب نادعلی، زندانی سیاسی اهل همدان توسط شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی ایمان افشاری، به اتهام “بغی” از طریق آنچه که “عضویت در جمعیتهای معارض کشور” عنوان شده، به اعدام محکوم شده است.
به گفته منابع مطلع، این حکم دادگاه انقلاب تهران، پس از اعتراض و فرجامخواهی شهاب نادعلی و وکیل وی، به دیوان عالی کشور ارائه شده و تاکنون نتیجه آن اعلام نشده است.
در حالی که طبق دادنامه دادگاه انقلاب تهران، شهاب نادعلی به ارتباط با یکی از گروههای مخالف جمهوری اسلامی و همکاری مسلحانه با آنها متهم شده که او هرگز از سلاح استفاده نکرده است.
این زندانی سیاسی، تاکنون دستکم دو نوبت، بار نخست در اعتراض به بلاتکلیفی چندماهه در شهریور ماه و بار دیگر در اعتراض به انتساب اتهام “بغی” طی مدت اخیر، اقدام به اعتصاب غذا کرده است.
شهاب نادعلی، کارگر و اهل شهر همدان، ۴٠ ساله و پدر یک دختر ١٢ ساله است. وی در مدت بازداشت از دسترسی به حقوق ابتدایی خود محروم بوده است.
فعال سیاسی کُرد بابت اتهام «بغی» تفهیم اتهام شد
وَریشه مرادی، فعال سیاسی کُرد، از سوی دادگاه انقلاب تهران بابت اتهام «بغی» تفهیم اتهام شد.
«شبکه حقوق کردستان» به نقل از یک «منبع آگاه» اعلام کرد که خانم مرادی طی مدت بازداشت در ماههای گذشته دو بار به شعبه ۵ بازپرسی دادسرای عمومی و انقلاب تهران احضار و به اتهام «بغی» از طریق عضویت یکی از احزاب کُرد اپوزیسیون حکومت جمهوری اسلامی تفهیم اتهام شده است.
پس از اعتراضات «زن، زندگی، آزادی» فشار بر فعالان سیاسی و مدنی کرد افزایش یافته و سپاه پاسداران نیز چندین بار به مناطقی از عراق که احزاب کُرد در آن مستقر هستند، حمله کرده است.
در قوانین جمهوری اسلامی اتهام «بَغی» به معنای «قیام مسلحانه علیه نظام» تعریف شده است و میتواند حکم اعدام را برای متهم در پی داشته باشد.
اتهام «بغی» چیست؟و چه کسی باغی محسوب می شود؟
از آنجا که دستگاه قضایی جمهوری اسلامی در جریان خیزش سراسری ۱۴۰۱ برخی از معترضان بازداشتشده را متهم به «بغی» کرده است، این سوال پیش آمده است که اتهام بغی چیست و باغی شامل حال چه افرادی میشود؟
به گزارش دادبان (مرکز مشاوره و آموزش حقوقی ویژه کنشگران)، در قانون مجازات اسلامی، «بغی» از جمله اتهامات امنیتی با مجازات حدی مرگ است. بنا بر ماده ۲۸۷ قانون مجازات اسلامی، «باغی» کسی است که علیه «اساس نظام جمهوری اسلامی» دست به مبارزه و اقدام مسلحانه بزند.
بر اساس ماده مورد نظر ، مجازات باغی تنها در صورتی اعدام است که او صرفا علیه «اساس نظام جمهوری اسلامی» قیام کند و حتما از اسلحه گرم برای این منظور استفاده کند.
در نتیجه به موجب ماده ۲۸۸ همین قانون اگر باغی پیش از درگیری مسلحانه و استفاده از سلاح دستگیر شود، مجازاتش اعدام نخواهد بود.