یک کارشناس روابط بین الملل در تهران امکان اقدام نظامی کشورهای غربی در جنگ اوکراین را رد نمی کند و می گوید: گرچه هنوز از سوی آمریکا اقدام نظامی صورت نگرفته است اما اگر جنگ ادامه یابد، ناتو به رهبری آمریکا اقدام نظامی انجام خواهد داد و هیچ بعید نیست در آینده نزدیک، ناتو در قالب اقدامات بشردوستانه برای جنگ آماده شود.
به گزارش روزنامه همشهری، رامتین رضایی می گوید: در روسیه نگاه لیبرالی قوی است اما حاکم نیست و نگاه اوراسیایی و اسلاوگرایی و روسگرایی حاکم است و این نگاه، پیشروی ناتو و عضویت جمهوریهای سابق در ناتو و دیگر نهادهای غربی را نمی پذیرد.
علاوه بر این اوکراین برای روسیه جایگاه خاصی دارد که پیوستن اوکراین به ناتو و اتحادیه اروپا قابل تحمل نیست. زمانی اوکراین از لحاظ اقتصادی برای روسیه اهمیت حیاتی داشته و این کشور به انبار غله شوروی سابق معروف بوده است. شرکتهای روسی زیادی در این کشور سرمایه گذاری کرده و مبادلات اقتصادی زیادی بین کییف و مسکو در جریان است.
بنابراین روسیه منافع اقتصادی خود را در خطر می بیند روسهای شرق اوکراین هم معتقدند که اگر اوکراین به غرب بپیوندد آنها منوزی خواهند شد و باید سبک زندگی غربی را به جای سبک زندگی روسی در پیش بگیرند و این مسئله برای آنها قابل تحمل نیست. همه این مسائل نتیجهای جز این فاجعه بزرگ را در پی نداشته است که در کمال تاسف نظام بینالملل فقط نظارهگر این بحران است.
پوتین ناخواسته به گسترش اعضای ناتو کمک کرد و مسیر را برای کشورهای خواهان عضویت در ناتو هموار کرد. حتی می توان گفت که یکی از اهداف پوتین این است که میخواهد یک بار دیگر روسیه را به دوران برتری و سیادت روسها برساند. و به دنیا بقبولاند که روسیه یک قدرت بزرگ حداقل نظامی و نهتنها ابر قدرت بلکه یک قدرت تعیین کننده است و حتی اگر برتر از آمریکا نیست بسیار علاقه دارد همطراز آمریکا به رسیمت شناخته شود به عنوان قدرت برتر جهان یا سطح آمریکا که تا امروز نتیجه عکس داده است.
دلیل این نتیجه چست؟
افکار عمومی در سال ۲۰۲۱ چنین لشکرکشیهای قرن نوزدهمی را نمیپذیرند. همان طور که مردم روسیه آن را نمیپذیرند. البته از سویی چین، ونزوئلا و سوریه اقدام روسیه را تایید کرد و از پوتین حمایت کردند، کشور ما هم تلویحا از روسیه حمایت میکند، با این وجود پوتین خود را در شرایطی میبیند که بتواند یک بلوک جدید قدرت ایجاد کند و این اقدام را میتوان جزئی از اهداف پوتین دانست.
بسیاری نیز مطرح می کنند که پوتین به دنبال احیای امپراطوری گذشته است. قطعا این تفکر در دراز مدت مد نظر روسیه است اما باید دید سیر حوادث تا کجا پیشروی خواهد کرد و پوتین کجا متوقف خواهد شد. حضور ۲۰۰ هزار نیروی روسی بیدلیل نیست و نمیتوان به عنوان یک نمایش در نظر گرفت و هیچ بعید نیست دامنه عملیات نظامی را از اوکراین فراتر ببرد.
آیا ممکن است جنگ به دیگر کشورهای همسایه اوکراین هم گسترش یابد؟
باید دو مسئله را در نظر گرفت، اعزام ۷ هزار نیروی آمریکایی در قالب ناتو به آلمان و لهستان و اعزام نیروهای واکنش سریع به جمهوری چک، به شکلی که در زمان جنگ سرد هم بیسابقه بوده است. این اقدام میتواند نگرانکننده باشد که دامنه جنگ به کشورهای همسایه اوکراین نیز برسد. حضور اینها نمیتواند نشانه خوبی باشد.