سایت داخلی رویداد ۲۴ نوشت: با آرام شدن تدریجی فضای داخلی در ایران، زمینه برای تحرکات دیپلماتیک در حوزه سیاست خارجی به قصد احیای مذاکرات احیای برجام در حال شتاب گرفتن است. روندی که نشاندهنده تلاشها برای احیای توافق با بازگرداندن دوباره طرفها به میز مذاکره است که بنبست کنونی برجام را به سمت گشایش حرکت دهد. چرا که شکست مذاکرات به معنای ورود به فضای تنش و تصاعد بحران است که ابهامات و عدمقطعیتهای زیادی را پیش روی تهران و پایتختهای غربی قرار میدهد.
دولت بایدن با دقت کلماتش را انتخاب میکند و هیچ وقت مستقیم نگفته که از برجام دست کشیده است، بلکه فقط گفته «اولویتهای دیگری» دارد. توافق روی میز در ماه آگوست، که از نظر فنی هنوز پابرجاست، یک پیشنویس مورد تایید ایالات متحده و اتحادیه اروپا است. بازگشت به مذاکرات منوط به تصمیم ایران است. اما اگر ایران دوباره به بازگشت به برجام علاقهمند شود، ایالات متحده هم باید برجام را به جرگه «اولویتهای دیگر» بازگرداند.
جان کربی هماهنگکننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی کاخ سفید روز گذشته در کنفرانس خبری خود اعلام کرد موضع دولت آمریکا در قبال احیای برجام از چند ماه پیش تاکنون تغییری نکرده است و در حال حاضر آمریکا رو موضوع توافق برجام متمرکز نیست.
ند پرایس سخنگوی کاخ سفید هم در پاسخ به خبرنگاران گفت: الان دیگر ما روی آنچه در خیابانهای ایران رخ میدهد متمرکز هستیم، شجاعت مردم ایران بهخصوص زنان و دختران که به خیابانها آمدهاند. اکنون جهان نظارهگر رفتار حکومت ایران با ترانه علیدوستی و همه بازداشتشدگان است.
واکنش اسرائیل به اظهارات بایدن درباره مرگ برجام
انتشار ویدیویی که در آن جو بایدن، رییسجمهورآمریکا میگوید برجام مرده است، واکنش نفتالی بنت، نخستوزیر پیشین اسرائیل را به دنبال داشته است. او در توییتی نوشت: «دستاورد بزرگ دولت ما! در سکوت و با یک سری اقدامات دیپلماتیک و اقدامات عاقلانه دیگر، موفق شدیم بدون آن که در برابر ایالات متحده قرار بگیریم، بازگشت به قرارداد اتمی را متوقف کنیم.»
انتشار این ویدیو در شرایطی است که مذاکرات احیای برجام از چند ماه پیش متوقف شده و آمریکا اعلام کرده که دیگر این مذاکرات در اولویت برنامههای کاخ سفید قرار ندارد. با این حال ارزیابی طرف غربی ناشی از دو متغیر جنگ اوکراین و ناآرامیها در ایران همچنان این است که میتوان امتیازات بیشتری از تهران دریافت کرد. با این ذهنیت که جمهوری اسلامی در شرایط کنونی به توافق نیاز بیشتری دارد.